20 osoba uhapšeno zbog štrajka kamiondžija

20 osoba uhapšeno zbog štrajka kamiondžija

Kamiondžije štrajkači koristile su u ponedeljak prikolice za tegljače da blokiraju izlaze najvećeg distributera hrane u Novoj Engleskoj i sprečile neke zaposlene da odu, što je dovelo do čak 20 hapšenja, saopštila je policija.

Više od 400 članova sindikata Teamster stiglo je rano ujutro u postrojenje Sisco u Plimptonu u Masačusetsu i sprečilo oko 100 zaposlenih da ode, rekao je šef policije Metju Al u saopštenju.

Policija je dva sata pregovarala sa protestantima.

„Nakon pokušaja pregovora da se članovi sindikata pomeraju sa kolovoza kako bi se stvorilo bezbedno prohodno okruženje, nažalost morali smo da reagujemo uklanjanjem članova gomile koji su podsticali neprijateljski protestni red“, rekao je šef.

Šesnaest do 20 ljudi je uhapšeno zbog optužbi za nered, napad i prebijanje, rekao je on. Nakon hapšenja, saobraćaj je počeo bezbedno da se odvija.

Oko 300 Sisco vozača koje predstavlja Teamsters Local 653 započelo je štrajk 1. oktobra tražeći bolju platu i beneficije. Govorne poruke u kojima se traži komentar ostavljene su predstavnicima sindikata.

Sisco sa sedištem u Hjustonu, koji ima distributivne kapacitete širom zemlje, snabdeva hranom škole, bolnice, staračke domove i restorane.

Portparol Sisco-a je u saopštenju od ponedeljka rekao da kompanija ostaje posvećena postizanju „konkurentnog ugovora o radu“ sa Local 653.

„Iako smo razočarani tekućom odlukom rukovodstva Teamsters-a da naši zaposleni izađu u štrajk, a da im ne dozvolimo da glasaju, poštujemo njihovo pravo na to po zakonu“, saopštila je kompanija. „Ono što ne možemo da poštujemo je nasilje, nered, zastrašivanje ili pretnje, na liniji štrajka ili van nje, usmerene na naše zaposlene, prodavce, kupce ili javnost.

Skladište Sisco u Plimptonu, južno od Bostona, i dalje radi sa drajverima trećih strana. U objektu se nalazi oko 13.000 proizvoda, navodi se na veb stranici kompanije.

Zaposleni u kompaniji Sisco u objektu kompanije u blizini Sirakuze u Njujorku takođe su bili u štrajku, ali su strane prošle nedelje postigle sporazum.