Misija MMF-a u Ukrajini počinje sa radom u Beču

Misija MMF-a u Ukrajini počinje sa radom u Beču

Misija MMF-a u Ukrajini počinje sa radom danas, 17. oktobra, u Beču, u nastojanju da traje do 20. oktobra.

Na radnim sastancima sa ekspertima misije učestvovaće tim NBU koji predvodi guverner Andrii Pishnii. Učesnici će razgovarati o trenutnom stanju ukrajinske privrede, makroekonomskim prognozama, državnom budžetu za 2023. godinu i izvorima finansiranja budžetskog deficita, objavio je NBU na Fejsbuku.

„Posvećeni smo aktivnoj saradnji sa stručnjacima Fonda. Nadamo se da će misija biti efikasna i da će identifikovati parametre za pokretanje Programa sa praćenjem od strane Borda MMF-a koji će pružiti osnovu za punopravni program MMF-a“, naglasio je guverner NBU Andrij Pišni.

Narodna banka napominje da MMF podržava Ukrajinu od izbijanja potpune invazije. U martu 2022. Ukrajina je dobila 1,4 milijarde dolara pomoći u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). U oktobru je MMF obezbedio 1,3 milijarde dolara dodatne pomoći u okviru RFI-ovog prozora za prehrambeni šok kako bi pomogao zemljama da prežive krizu sa hranom koju je pokrenuo sveobuhvatni rat Rusije protiv Ukrajine.

„Novi program dolazi kao važna faza u saradnji Ukrajine sa MMF-om i signal drugim partnerima da nam pošalju još pomoći“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Ukrajina i Međunarodni monetarni fond su 11. oktobra razgovarali o mogućnosti novog programa zajma kako bi se osigurali prioritetni rashodi državnog budžeta u 2023. godini.