Šolc predlaže produženje rada nuklearnih elektrana do aprila 2023. godine

Šolc predlaže produženje rada nuklearnih elektrana do aprila 2023. godine

Nemački kancelar Olaf Šolc naložio je u ponedeljak pripremu zakonodavnih odluka za produženje životnog veka poslednje tri nuklearne elektrane u zemlji do sredine aprila 2023. godine, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Tagesšau.

Tako će nuklearne elektrane Izar, Nekarvesthajm i Emsland, koje su trebale da budu povučene do 31. decembra 2022. godine, nastaviti sa radom najmanje do 15. aprila 2023. godine. Ove elektrane proizvode oko 6% električne energije u zemlji.

U Šolcovoj naredbi se navodi da savezna vlada mora pripremiti „zakonodavnu osnovu” za takvu odluku. Verovatno ga još treba podržati nemački parlament.

Nemačka je prošle godine zatvorila tri od svojih šest nuklearnih elektrana, a ostale je trebalo da zatvori do kraja 2022. Ovo je odlučeno u vreme Angele Merkel posle havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani „Fukušima” kao posledica snažnog zemljotresa 2011. godine.

Međutim, na pozadini energetske krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu u punom obimu, nemačka vlada je počela oprezno da nagoveštava mogućnost nastavka rada nuklearke, ali je istakla da ima mnogo protivnika ove odluke.

Pitanje da li Nemačka treba da nastavi da radi svoje nuklearne elektrane postalo je kob neslaganja između tri stranke u vladajućoj koaliciji. Slobodne demokrate žele da nuklearne elektrane duže rade, dok se Šolcove socijaldemokrate i Zeleni tome protive.