Rusija će u Belorusiju dovesti oklopna vozila i artiljeriju

Rusija će u Belorusiju dovesti oklopna vozila i artiljeriju

Pored 9.000 vojnika, Rusija će u Belorusiju poslati tenkove, borbena vozila pešadije i artiljeriju.

Ovo je saopštio načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Belorusije Valerij Revenko nakon brifinga za strane vojne diplomate, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na Reform.bi.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija će u Belorusiju prebaciti do 9.000 vojnika, oko 170 tenkova, do 200 borbenih vozila i do 100 topova i minobacača kalibra većeg od 100 mm.

Ranije je informisao samo o brojčanom sastavu ruskog dela regionalne grupacije, a sada je podelio informacije o opremi i naoružanju.

Revenko je dodao da se razmeštanje NATO grupe u blizini granica Unije Rusije i Belorusije i nedostatak dijaloga smatraju pretnjama.

„Kao pretnje bezbednosti države Unije smatraju se: raspoređivanje NATO grupe u blizini granica države Unije u pozadini nedostatka dijaloga, povećanje intenziteta aktivnosti NATO obuke sa ofanzivnom temom, ohrabrujući radikalnije elemente da svrgnu legitimnu vlast u Republici Belorusiji“, rekao je on.

Podsetimo, samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra rekao da su se on i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dogovorili da rasporede zajedničku regionalnu grupaciju trupa.

Prema njegovim rečima, Belorusija se na to odlučila zbog potrebe da ojača svoju bezbednost „zbog brze promene situacije”.

Lukašenko je najavio i skori dolazak ruske vojske u zemlju.