Belivuk i Miljković negirali optužbe, terete se za sedam ubistava i teška krivična dela

Belivuk i Miljković negirali optužbe, terete se za sedam ubistava i teška krivična dela

Optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret. Organizovanoj kriminalnoj grupi Belivuk-Miljković se sudi za ukupno sedam ubistava i druga teška krivična dela.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu ranije je odlučilo da spoji postupke po obe optužnice protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojima se terete za ukupno sedam ubistava trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Optuženi Veljko Belivuk rekao je na suđenju, koje je danas počelo u Specijalnom sudu, da je razumeo optužnicu i da ne priznaje nijedno krivično delo koje mu se stavlja na teret.

On je rekao da ne želi da odgovara na pitanja.

I optuženi Marko Miljković rekao je da želi da se izjasni o optužbi i da ne priznaje krivična dela za koja se tereti.

Advokati odbrane su zatražili od suda da saopšte odluku o izdvajanju dokaza preuzetih sa aplikacije „Skaj“, ali je sudija rekla da ta odluka još nije doneta.

Tužilac je pročitao prvu optužnicu kojom se grupa tereti za pet ubistava, drogu, oružje, otmicu i silovanje, a koja ima više od 350 stranica.

Tom optužnicom grupa se tereti da je prvo namamila u kuću u Ritopeku, a potom ubila Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana LJepoju.

Ubijene muškarce su, kako se navodi, pripadnici te grupe, na razne načine namamili u kuću u Ritopeku, gde su ih onda mučili kako bi iz njih izvukli informacije, nakon čega su ih ubijali.

Kako je objasnio svedok okrivljeni B.H., nakon što su ubili ove muškarce, pripadnici gupe su raskomadali njihova tela, fotografisali ih, nakon čega su ih samleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa i ostatke prosipali u Dunav.

Optužnica sadrži slike i prepiske sa kriptovane aplikacije „Skaj“ , na kojima se vide raskomadana tela ubijenih muškaraca, ali i konverzacije između članova klana.

Iz komunikacije koja je preuzeta sa „Skaja“ vidi se način planiranja otmice i ubistava, ali i metode mučenja koje su pripadnici koristili tokom lišavanja života petorice muškaraca.

Sudija je nakon čitanja odredila pauzu od 40 minuta.

Tužilac je nastavio iznošenje i druge optužnicu, kojom se grupa tereti za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Optužnicom je precizirano da su pripadnici te grupe oteli Mitića ispred zgrade ambasade SAD zbog sumnje da je pratio vođe grupe.

Navodi se da su Mitića nakon otmice odveli u prostorije FK Partizan u Humskoj, koju su zvali „baza“, gde su ga tukli, mučili i pokušali da izvuku iz njega informaciju za koga radi.

Nakon što im je Mitić otključao svoj kriptovani telefon, pripadnici su ga odveli u kuću u Ritopeku gde su ga ubili i samleli, te se rešili ostataka njegovog tela bacajući ih u reku.

U optužnici se navodi da su Belivuk i Miljković preko Mitićevog telefona saznali da je u kontaktu sa Lazarom Vukićevićem koji je bio u suparničkom klanu, a kog su kasnije takođe namamili i ubili.

Tužilac je naveo da su Mihajlovća otrovali u kući u Ritopeku, a da su napravili lomaču u kući u Surduku na kojoj su spalili njegovo telo.

Prema navodima optužnice, ostatke spaljenog Mihajlovićevog tela je Belivuk razbio macolom, stavio u džakove i bacili su u Dunav.

Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu prema osumnjičenom Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Protiv Belivuka i Miljkovića istragu vodi i crnogorsko tužilaštvo zbog sumnje na dva ubistva i jednu otmicu.

Oni se nalaze u pritvoru od februara prošle godine zbog postupaka koji se protiv njih vode u Tužilaštvu za organizovani kriminal.