NATO počinje nuklearne vežbe

NATO počinje nuklearne vežbe

Vežbe NATO-a koje nastoje da poboljšaju sposobnosti alijanse za odvraćanje i uključuju strateške avione koji mogu da nose nuklearno oružje, počeće u ponedeljak, usred pojačanih tenzija sa Rusijom zbog sukoba u Ukrajini.

Vežbe – Steadfast Noon – trajaće do 30. oktobra i odvijaće se iznad Belgije, Severnog mora i Velike Britanije. NATO je vežbe opisao kao „rutinske“ i „ne povezane sa bilo kakvim aktuelnim svetskim događajima“, istovremeno insistirajući da se neće koristiti živo oružje.

Ukupno 14 zemalja i 60 letelica različitih tipova učestvovaće u Steadfast Noon-u. Avioni uključuju najsavremenije borbene avione, osmatračke i tankere, kao i američke strateške bombardere B-52 sa nuklearnom sposobnošću, koji će u Evropu stići iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti.

„Ova vežba pomaže da se osigura da nuklearno odvraćanje alijanse ostane bezbedno, bezbedno i efikasno“, rekla je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Organizacija aktivista belgijske koalicije protiv nuklearnog oružja pozvala je u četvrtak vojni blok da otkaže vežbe, ističući da je „usred visokih nuklearnih tenzija sa Rusijom neodgovorno“ učestvovati u tim aktivnostima.

U četvrtak, komentarišući vežbe, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je postojano podne bilo planirano mnogo pre nego što je počela ruska vojna kampanja u Ukrajini krajem februara. On je dodao da će se vežbe odvijati na više od 600 milja (1.000 km) od ruskih granica.

Kirbi je dalje rekao da SAD očekuju da Rusija sprovede sopstvenu godišnju stratešku nuklearnu vežbu u bliskoj budućnosti. „Očekujemo da će vežba [Rusa] trajati nekoliko dana“, rekao je on, dodajući da Vašington veruje da će obuhvatiti akcije „u okviru normalnih granica“, kao što je raspoređivanje strateških sredstava. Međutim, Moskva tek treba da najavi bilo kakve vežbe ovog tipa.