Tri poslanika iz stranke Trus su je zvanično pozvala da podnese ostavku na mesto britanske premijerke

Tri poslanika iz stranke Trus su je zvanično pozvala da podnese ostavku na mesto britanske premijerke

Britanski poslanici iz Konzervativne partije počeli su javno da pozivaju premijerku Liz Trus da podnese ostavku posle šest nedelja na funkciji zbog ekonomskih potresa izazvanih usvajanjem mini-budžeta, prenosi Skaj njuz, piše „Evropska istina“.

Krispin Blant, bivši predsednik komiteta za spoljne poslove, postao je prvi poslanik Torijevaca koji je pozvao na ostavku Trusa.

„Mislim da je utakmica izgubljena i sada je pitanje kako će biti sukcesija“, rekao je on i dodao da bi Trusa trebalo da zameni Riši Sunak.

Poslanik Torijevaca Endrju Bridžen takođe je pozvao Trasa da se povuče sa mesta premijera, rekavši da njegova stranka „ne može da nastavi u istom tonu“: „Naša zemlja, njeni ljudi i naša stranka zaslužuju bolje“.

U međuvremenu, poslanik konzervativaca Džejmi Volis napisao je na Tviteru: „Poslednjih nedelja gledao sam kako vlada potkopava ekonomski autoritet Velike Britanije i nepopravljivo deli našu stranku. Dosta je bilo. Pisao sam premijeru tražeći od nje da podnese ostavku jer to više ne čini ne uživaju poverenje ove zemlje“.

Prema sadašnjim pravilima Konzervativne stranke, glasanje o poverenju lideru ne može da se održi dok on ne bude na vlasti najmanje godinu dana, tako da je ona teoretski sigurna do sledećeg septembra.

Međutim, među članovima uticajnog Komiteta iz 1922. godine, sastavljenog od torijevskih poslanika, priča se o promeni pravila kako bi se skratio ovaj tampon period.

Ako dovoljno poslanika pošalje pisma nepoverenja premijeru, odbor možda neće imati drugog izbora osim da promeni pravila.

Podsetimo, Trus je otpustila svog ministra finansija Kvasija Kvartenga i prekršila obavezu preuzetu tokom predizborne kampanje o smanjenju korporativnog poreza.