MOK zabranio Olimpijski komitet Gvatemale

MOK zabranio Olimpijski komitet Gvatemale

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zabranio je u nedelju Olimpijski komitet Gvatemale (NOK) zbog neuspeha u rešavanju pravnog spora. MOK je prošlog meseca upozorio Gvatemalski olimpijski komitet da će biti zabranjen ako to pitanje ne reši do 15. oktobra.

NOC je bio u sporu sa Ustavnim sudom centralnoameričke zemlje u vezi sa nekim odredbama propisa NOK-a.

Najavljujući taj potez, MOK je objasnio da „nije bilo moguće pronaći rešenje između Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) Gvatemale i relevantnih vlasti u Gvatemali u propisanim rokovima“.

„U interesu sportista i olimpijskog pokreta u Gvatemali, MOK je pozvao NOK i relevantne vlasti u Gvatemali da se sastanu i pronađu prihvatljivo rešenje… koje bi omogućilo Izvršnom odboru MOK-a da ukine suspenziju NOK-a. što je pre moguće“, dodaje se.

Ako zabrana ostane na snazi, gvatemalski sportisti neće moći da predstavljaju svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

NOK će takođe biti blokiran da dobije finansijska sredstva MOK-a i pridružiće se Ruskom olimpijskom komitetu u zamrznuvanju atletskog spektakla.

Ruskim timovima zabranjeno je učešće u većini sportova nakon preporuke MOK-a krajem februara, nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini.

S obzirom da su neki kvalifikacioni događaji već u toku za Pariz 2024, predsednik MOK-a Tomas Bah nedavno je nagovestio da će ruskim sportistima biti dozvoljeno da se vrate u međunarodno krilo ako osude sukob između svoje domovine i Ukrajine.