Britanski parlament može da ukine pravilo koje onemogućava ostavku vlade

Britanski parlament može da ukine pravilo koje onemogućava ostavku vlade

U Britaniji može da se revidira norma po kojoj premijerka Liz Trus ne može biti nominovana za izglasavanje nepoverenja.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je za Bi-Bi-Si saopštio visokopozicionirani poslanik konzervativaca ser Džefri Klifton-Braun, koji je, između ostalog, blagajnik Komiteta 1922, koji je odgovoran za vođenje nadmetanja za liderstvo Torijeva.

Prema njegovim rečima, ovo pravilo bi moglo biti ukinuto ako taj potez podrži dovoljan broj poslanika Torijevaca. „Naravno da imamo moć da promenimo pravila“, rekao je ser Džefri Klifton-Braun,

Glasanje o poverenju moglo bi da bude pokrenuto ako 15 odsto poslanika Torijevaca pošalje pisma tražeći takvu anketu. Međutim, pošto je Trus postao lider tek u septembru, trenutna pravila sprečavaju da se takvo glasanje održi do septembra 2023.

Prema Klifton-Braunu, promena pravila je „veoma ozbiljan korak“ i stoga treba da je podrži „ogromna većina“ konzervativnih poslanika.

Podsetimo, kako prenose masovni mediji, grupa visokih predstavnika Konzervativne partije odlučila je da javno pozove premijerku Liz Trus da podnese ostavku nakon razrešenja Kvasija Kvartenga sa mesta ministra finansija.

A ranije je premijerka Liz Trus otkazala deo ekonomskog paketa, koji je uključivao smanjenje poreza, posle oštrih kritika i smene ministra finansija.