Litvanski poslanik kaže da Zapad mora poslati Ukrajini avione presretače i radare za rano upozoravanje

Litvanski poslanik kaže da Zapad mora poslati Ukrajini avione presretače i radare za rano upozoravanje

Zapad mora da pošalje Ukrajini avione presretače u radare za rano upozorenje izjavio je potpredsednik Sejma Republike Litvanije Paulius Saudargas, koji je komentarisao Gildhol, prenosi Ukrinform.

„Nedavni napadi na nevine ljude i obične gradove u Ukrajini još jednom su potvrdili da je Rusija, bez ikakve sumnje, teroristička država. To je ocena demokratskog sveta“, rekao je parlamentarac.

„A naša odgovornost i dužnost su da odmah obezbedimo Ukrajini sve što je neophodno za pobedu u ratu protiv bezvrednog agresora, posebno sisteme protivvazdušne odbrane, avione presretače i radare za rano upozoravanje“, rezimirao je potpredsednik Sejma Litvanije. na izveštaj dostavljen na ruskom jeziku.

Ranije je šef Centra za odbrambene reforme, koordinator međuresorske platforme za suprotstavljanje hibridnim pretnjama, koja deluje u okviru saradnje Ukrajine i NATO-a, Oleksandr V. Daniljuk rekao da bi kao odgovor na ruski raketni terorizam Zapad trebalo da prenese F. -16 lovaca i aviona za rano otkrivanje u Ukrajinu.

Apeli da se Ukrajini daju ratni avioni kao odgovor na akte raketnog terorizma upućeni su i u parlamentima Francuske, Češke i u Evropskom parlamentu.

Tako je francuski senator, šef komiteta za odbranu francuskog Senata Gijom Gontar rekao da su Ukrajini potrebni avijacijski i protivraketni odbrambeni sistemi za zaštitu civilnog stanovništva i kritične infrastrukture. Prema rečima poslanika, u kontekstu intenziviranja ruskih raketnih udara, Zapad je odgovoran za isporuku neophodnog naoružanja Ukrajini.

Francuski poslanik u Evropskom parlamentu Rafael Gluksman istakao je da Ukrajina treba odmah da dobije borbene avione F 16, kao i savremene sisteme protivvazdušne odbrane, za presretanje ruskih krstarećih raketa.

Zauzvrat, Martin Eksner, član češkog Senata iz vladajuće partije STAN, rekao je da Zapad treba da prebaci borbene avione u Ukrajinu da presreću ruske krstareće rakete, kao i da obezbedi svo neophodno oružje za odbijanje ruskog napada.