Evropu pogađa energetski šok bez presedana

Evropu pogađa energetski šok bez presedana

Italija, zajedno sa ostatkom Evrope, doživljava energetski šok neviđenih razmera jer su se cene električne energije skoro udvostručile, kaže Davide Tabareli, predsednik italijanskog energetskog istraživača Nomisma Energia.

„Cene gasa su bile 0,7-0,8 evra po kubnom metru, ali su do početka godine porasle na 1,37 evra”, rekao je Tabareli u intervjuu za list la Repubblica.

„Sada, u oktobru, pređena je granica od 2,3 evra: Evropa i Italija doživljavaju energetski šok neviđenih razmera“, rekao je analitičar.

Tabareli je takođe rekao da bi Italijani trebalo da budu spremni za racionalizaciju tokom najhladnijih zimskih meseci. On je takođe pozvao domaćinstva da koriste alternativne načine grejanja, kao što su ogrev i pelet, iako je dodao da su i oni poskupeli.

„Kupite agregat za ovu zimu, a možda i za sledeću“, rekao je Tabareli, naglašavajući da će predstojeća hladna sezona biti izazovna.

Ranije ovog meseca, analitičar je rekao da će italijanske vlasti biti prinuđene da usvoje plan za racionalizaciju gasa u slučaju potpunog nedostatka energenata iz Rusije. Tabareli je dodao da će biti potrebno najmanje dve ili tri godine da se zameni velike količine gasa koje je ranije dobijala iz Rusije.

Energetska kriza u regionu dramatično se pogoršala početkom jula nakon prvih prekida u isporuci ruskog gasa u niz zemalja EU. Smanjenja su usledila nakon problema sa održavanjem turbina za gasovod Severni tok zbog sankcija uvedenih Rusiji.

Prošle nedelje, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da je prosperitet bloka bio zasnovan na jeftinim energetskim resursima iz Rusije. U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da EU plaća ogromne sume SAD za gas, čime lišava svoju ekonomiju konkurentnosti.