Turska negira umešanost u incident sa migrantima na grčkoj granici

Turska negira umešanost u incident sa migrantima na grčkoj granici

Turska je negirala umešanost u incident u kojem je Grčka pronašla 92 ilegalna migranta u blizini svoje severne granice sa Turskom, rekao je u subotu kasno zamenik turskog ministra unutrašnjih poslova Ismail Čatakli.

„Pošto niste mogli da nađete nijedan slučaj kršenja ljudskih prava od strane Turske, vi samo pokušavate da razotkrijete sliku sopstvene okrutnosti kao da je Turska to učinila“, rekao je Catakli na Tviteru odgovarajući na tvit grčkog ministra Notisa Mitaračija. migracije.

Grčka policija saopštila je u subotu da je spasila grupu od 92 migranta koji su otkriveni goli i za koje se veruje da su ilegalno prešli na teritoriju Grčke iz Turske.

Katakli je takođe pozvao Grčku da prestane sa „manipulacijom i nepoštenjem“.

Grčki ministar za zaštitu građana Takis ​​Teodorikakos rekao je u nedelju da izveštaji migranata sugerišu da ih je turska vojna policija odvela u Grčku.

„Očekivalo bi se radno objašnjenje od strane turske vlade“, rekao je on jednoj grčkoj televizijskoj stanici.

Grčka je pozvala Tursku da poštuje sporazum iz 2016. sa Evropskom unijom u kojem se Ankara složila da obuzda priliv migranata u Evropu u zamenu za pomoć od milijardu evra.

Turska kaže da je pojačala mere za sprečavanje krijumčarenja ljudi.

Atina će uskoro produžiti ogradu od 40 kilometara duž svoje severne granice sa Turskom kako bi sprečila migrante da uđu u zemlju, rekao je Teodorikakos.