Ukrajina i Turska nastoje da prošire Inicijativu za žito

Ukrajina i Turska nastoje da prošire Inicijativu za žito

O tome je bilo reči danas na sastanku ukrajinskog ministra infrastrukture Aleksandra Kubrakova i turskog ministra odbrane Hulusija Akara u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu, prenosi Ukrinform pozivajući se na Fejsbuk stranicu Ministarstva za infrastrukturu.

Glavna tema pregovora bila je implementacija Inicijative za žito i njen nastavak nakon 22. novembra.

Prema Kubrakovu, „danas smo Akar i ja razgovarali o implementaciji Inicijative za žito. Od njenog početka i do danas, izvezeno je više od 7,7 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, što je već stabilizovalo cene hrane i suprotstavlja se pretnji globalna glad“.

„Stranke Inicijative – UN, Turska i Ukrajina – izrazile su spremnost da nastave njen rad i uverile da će uložiti maksimalne napore za njenu uspešnu implementaciju. U ovom trenutku nema sumnje da će „žitni koridor“ nastaviće sa radom i posle 22. novembra“, napomenuo je ministar za infrastrukturu.

Kubrakov je zahvalio predstavnicima Ujedinjenih nacija na podršci, posebno koordinatoru UN Amiru Abduli, kao i ukrajinskom timu koji radi u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

On je takođe zahvalio turskoj strani i lično Hulusiju Akaru na efikasnoj saradnji.

Takođe, ukrajinska strana je tokom sastanka istakla važnost ubrzanja procesa inspekcije brodova od strane Zajedničkog koordinacionog centra. Ovo će omogućiti značajno povećanje obima izvoza žitarica u Afriku, Aziju i Evropu, kao i sprečiti duge redove.

Kako prenosi Ukrinform, u Istanbulu su 22. jula, na predlog Ujedinjenih nacija, Ukrajina, Turska i generalni sekretar UN Antonio Gutereš potpisali Inicijativu o bezbednom transportu žitarica i prehrambenih proizvoda iz luka Odesa, Černomorsk i Pivdennii.

Prvi brod koji je prevozio ukrajinsku hranu napustio je luku Odesa 1. avgusta.