Francuska će obučiti do 2.000 ukrajinskih vojnika

Francuska će obučiti do 2.000 ukrajinskih vojnika

Francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu dao je odgovarajuću izjavu u intervjuu za Le Parisien, prenosi Ouest France.

Ovi vojnici „biće upućeni u naše jedinice nekoliko nedelja“, objasnio je Lekornu, rekavši da će se obuka usredsrediti na tri nivoa: opšta borbena obuka, obuka za specifične potrebe koje je prijavila Ukrajina i obuka sa obezbeđenom opremom.

Francuska će Ukrajini takođe snabdevati sisteme protivvazdušne odbrane Krotale, rekao je Lekornu, pojašnjavajući izjavu predsednika Emanuela Makrona u sredu.

Broj sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa Krotale koji će biti poslati u Kijev „dogovara se sa Ukrajincima“, ali će „biti značajan da bi im omogućio da zaštite svoje nebo“, rekao je on.

„Imamo ih dvanaest, ali to je oprema koju bi trebalo postepeno izbaciti i zameniti MAMBA-ima (sistemi PVO opremljeni raketama Aster dometa do 50 ili čak 100 km), tako da neće stvarati deficit za francuske vojske“, rekao je ministar, uz napomenu da je „cilj da se ova operacija završi u naredna dva meseca“.

Lekornu je takođe primetio da su, osim 18 Cezar haubica koje su već poslate u Kijev, u toku razgovori o nabavci šest dodatnih topova i da Francuska proučava „nabavku raketa zemlja-zemlja kao što je LRU [MLRS]“ kao odgovor na ukrajinske zahtev.

Kako je saopšteno, francuski predsednik Emanuel Makron je 12. oktobra najavio isporuku radarskih i PVO sistema Ukrajini u narednim nedeljama.