Meksiko upozorava venecuelanske migrante da ne formiraju karavane

Meksiko upozorava venecuelanske migrante da ne formiraju karavane

MEKSIKO SITI – Meksička vlada je u subotu odlučila da obeshrabri formiranje karavana venecuelanskih migranata, rekavši da svako ko to učini neće imati pravo da uđe u Sjedinjene Države prema novom humanitarnom programu objavljenom ove nedelje, prenosi Rojters.

Prema planu koji je objavljen u sredu, Vašington je rekao da će odobriti za 24.000 Venecuelanaca humanitarni pristup Sjedinjenim Državama vazdušnim putem, istovremeno omogućavajući američkim zvaničnicima da proteraju u Meksiko one koji su uhvaćeni u pokušaju da ilegalno pređu kopnenim putem.

Plan je najnovija ponuda za suzbijanje rekordnog broja ilegalnih prelaza na relaciji Meksiko-SAD. granica delimično podstaknuta skokom Venecuelanaca koji ulaze u Meksiko kako bi pokušali da stignu do Sjedinjenih Država.

U petak ujutru karavan od nekoliko stotina uglavnom venecuelanskih migranata formirao se u južnom Meksiku, a iako se kasnije razišao, stotine drugih krenulo je u petak uveče u manjim grupama takođe ka američkoj granici.

Nacionalni institut za migracije meksičke vlade rekao je da će biti u stalnoj komunikaciji sa graničnim vlastima SAD i upozorio Venecuelance koji planiraju da iskoriste šemu za ulazak u Sjedinjene Države da ne formiraju karavane.

„Zbog toga je važno napomenuti da marširanje u karavanu ili neregularno putovanje po meksičkoj teritoriji poništava proces“, navodi se u saopštenju instituta.

Da bi se kvalifikovali za američki program, Venecuelanci će morati unapred da obezbede sponzora u Sjedinjenim Državama. Meksička vlada je već naložila Venecuelancima da ne idu na granicu sa SAD pre nego što podnesu svoje prijave.