Hrvatska uskoro prelazi na evro

Hrvatska uskoro prelazi na evro

Ulazak Hrvatske u evrozonu od 1. januara 2023. godine i uvođenje evra donosi puno koristi i otvara mnogo prilika koje treba iskoristiti, ocenio je hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović.

On je na manifestaciji Dan evra u Rijeci rekao da uvođenjem evra kao zvanične valute, Hrvatska ulazi u ekskluzivni klub zemalja članica EU i 350 miliona građana koji koriste tu valutu, javila je agencija Hina.

„Do sada su građani Hrvatske neretko štedeli u nemačkim markama, a potom u evrima, a sad će moći da štede u svojoj valuti, bez bojazni da će novac gubiti vrednost“, ocenio je Filipović, navodeći da će „nestati valutni rizik, a troškovi kamata biće manji u odnosu na zemlje koje nisu deo evrozone“.

Uvođenje evra će, kako tvrdi Filipović, pomoći i turizmu, jer brojni turisti više neće morati da menjaju novac i lakše će upoređivati cene, a više koristi imaće i izvoznici.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja, prema njegovim rečima, posebno insitira na zaštiti potrošača, vodeći računa da u procesu prelaska na evro trgovci postupaju korektno kod preračunavanja cena i da budu pouzdan partner potrošačima.

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir Bajo ukazala je da uvođenje evra podrazumeva logistički zahtevan proces, jer treba unapred opskrbiti banke novčanicama i kovanicama evra. Ona je naglasila daje reč o 350 tona novčanica i 4.200 tona evrokovanica, dok se istovremeno iz opticaja povlači 1,1 milijarda komada kovanica i oko 500 miliona novčanica kuna.

Savet građanima je polaganje kuna na račune u bankama kao najelegantniji način zamene u evro, jer će se konverzija sprovoditi automatski, prema fiksnom kursu.

Nema potrebe za gužvom i panikom jer ostaje dovoljno vremena za zamenu, s obzirom na to da će HNB zamenjivati novčanice i kovanice kuna niz idućih godina, rekla je guvernerka HNB.