Švedska predstavlja desničarsku vladu

Švedska predstavlja desničarsku vladu

Tri švedske stranke postigle su dogovor o formiranju manjinske koalicije oslanjajući se na podršku parlamenta desničarskih Švedskih demokrata. To označava veliki pomak za skandinavsku naciju, sa antiimigracionim pokretom koji po prvi put ima direktnu reč o politici.

Švedske demokrate, iako ostaju izvan vlade, imaće uticaj na politiku, posebno u pogledu imigracije i krivičnog pravosuđa, prema sporazumu koji je u petak objavio Ulf Kristersson, lider stranke Umereni.

„Dobili smo mandat od švedskog naroda na dan izbora, mi to shvatamo veoma ozbiljno. Promena nije samo neophodna, ona je i moguća, a nas četvoro možemo da ponudimo tu promenu“, rekao je Kristersson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima druge dve stranke desnog centra, demohrišćanima i liberalima, kao i švedskih demokrata.

Na opštim izborima 11. septembra, Umereni su osvojili skoro 20% glasova, postavši druga najveća frakcija u parlamentu. Švedske demokrate dobile su 17,5%.

Lider Umerenih, koji bi trebalo da bude potvrđen za premijera u ponedeljak, otkrio je da su se sve četiri stranke složile da započnu saradnju u sedam ključnih oblasti, uključujući kriminal i migracije.

Plan mape puta uključuje obećanje da će se broj odobrenja azila smanjiti na minimum EU i ukinuti cilj izdvajanja 1% BDP-a za međunarodnu pomoć. Koalicija takođe želi da olakša proterivanje imigranata koji su proglašeni krivim za zločine i da ograniči blagostanje za ljude koji dolaze izvan Evropske unije.

„Za nas je bilo apsolutno odlučujuće da promena vlasti mora biti promena paradigme kada je u pitanju imigraciona politika“, rekao je lider švedskih demokrata Džimi Akeson.

Između ostalih obećanja, koalicija je obećala da će povećati kazne za teški i organizovani kriminal, uvesti ograničenja i dodatne uslove za one koji žive od socijalne pomoći, smanjiti poreze za osobe sa niskim i srednjim primanjima, izgraditi nove nuklearne reaktore i izraditi nacionalni plan porođaja.

Odlazeća premijerka Magdalena Andersson priznala je ranije ove godine da je integracija migranata u Švedskoj bila „suviše loša“, a policija „preslaba“, nakon nasilnih nereda u brojnim gradovima izazvanih reklamnim potezom antimuslimanskog političara koji je spaljivao Kuran. Imigrantska populacija u zemlji se udvostručila u poslednjih 20 godina, a 65% Šveđana želi da uvede godišnje ograničenje imigracije prema istraživanju iz 2020.