Austrija nastoji da promeni zakon o nacizmu

Austrija nastoji da promeni zakon o nacizmu

Austrija želi da pooštri zakone protiv nacizma nakon što su mediji otkrili da je vojni oficir ostao u službi uprkos tome što je uhvaćen kako nosi uniformu u nacističkom stilu i izvodi hitlerovski pozdrav ispruženom rukom. Vojni zvaničnici kažu da je degradiran na nevojne dužnosti.

Ministarka pravde Alma Zadić i ministarka ustava Karoline Edtstadler najavile su u petak plan za izmenu zakona kako bi državni službenici automatski otpuštani ako budu proglašeni krivim za kršenje Zakona o zabrani, dela zakona koji je posle Drugog svetskog rata zabranjivao nacizam.

„Svako ko je osuđen po Zakonu o zabrani nema posla u državnoj službi“, rekao je ministar pravde novinarima na konferenciji za novinare.

Taj potez je usledio nakon što je list Kurier u sredu objavio da je 36-godišnji mlađi oficir iz austrijske južne pokrajine Koruške napravio „SS uniformu“ koja je uključivala šlem sa kukastim krstom, koristeći nacističke memorabilije koje je naručio na internetu. Čovek je navodno pozirao u uniformi za fotografije i napravio zloglasni nacistički pozdrav u različitim prilikama, uključujući u trpezariji u sportskom klubu, na fudbalskom terenu i pred kolegama vojnicima u kasarni.

Prema Kurieru, sud u Klagenfurtu je ovog leta kaznio policajca sa 1.200 evra (1.166 dolara) i odredio mu desetomesečnu uslovnu kaznu zatvora. Međutim, disciplinski službenik u Ministarstvu odbrane nije tražio da se optuženi otpusti.

Nakon izbijanja priče, austrijsko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je oficir „odmah razrešen dužnosti i da je zaposlen na nevojnoj funkciji“.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen rekao je da je „šokiran“ nakon što je saznao za ponašanje policajca. Ministarka odbrane Klaudija Taner opisala je njegove postupke kao „neverovatno nedolično ponašanje“, dodajući da vlasti moraju učiniti više na „promovisanju svesti“ među vojnim osobljem.

Austriju je anektirala nacistička Nemačka 1938. i povratila nezavisnost nakon Drugog svetskog rata. Proglašena je neutralnom suverenom državom 1955. godine, kada je okončana saveznička okupacija.