Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da će beloruski Su-25 preraditi na nuklearno oružje

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da će beloruski Su-25 preraditi na nuklearno oružje

Rusija će Belorusiji preneti dvostruko opremljene komplekse Iskander-M i konvertovati neke od beloruskih aviona Su-25 u tehničku sposobnost za nošenje nuklearnog oružja.

Ovo je, kako prenosi „Evropska istina“, izjavio zamenik šefa ruske delegacije na sastanku prvog komiteta Generalne skupštine UN Konstantin Voroncov, prenela je ruska agencija „RIA Novosti“.

„U ovoj fazi govorimo isključivo o prenošenju u Republiku Belorusiju kompleksa Iskander-M sa dvostrukom opremom sa raketama u konvencionalnoj opremi, kao i o obezbeđivanju tehničkih mogućnosti za nošenje nekih od beloruskih aviona Su-25. nuklearnog oružja. Istovremeno se ne očekuje transfer Belorusiji tehnologija za pretvaranje aviona za nošenje nuklearnog oružja“, rekao je ruski diplomata.

Takve akcije je pravdao mogućim napredovanjem nuklearne infrastrukture NATO-a na istok.

„Konkretno, ta ista Poljska već nekoliko godina izjavljuje svoju želju da u potpunosti učestvuje u zajedničkim nuklearnim misijama. U poslednje vreme aktivnost Varšave u ovom pravcu je dramatično porasla. To su svakako uzele u obzir Rusija i Belorusija kada su razmatrale pitanje protivmera. “, rekao je Voroncov.

Istovremeno je dodao da trenutno „nema planova da se beloruski sistemi fizički opremaju nuklearnim bojevim glavama, niti da se takve bojeve glave pomeraju preko beloruske teritorije“.

Podsetimo, krajem avgusta je samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nagovestio mogućnost pojave nuklearnog naoružanja na avionima koji su rasformirani pre 10 godina.

Još u martu, Lukašenko je uveravao da Belorusija neće imati nuklearno oružje i nikada nije planirao da to učini.