Bajden odobrava više oružja za Ukrajinu

Bajden odobrava više oružja za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden naručio je u petak dodatnih 725 miliona dolara u isporuci oružja Ukrajini. Bela kuća nije precizirala od čega će se sastojati najnovija isplata, samo da će to biti još jedno smanjenje „odbrambenih članaka i usluga” Ministarstva odbrane.

Najnoviji paket vojne pomoći, za koji se očekuje da će biti isporučen Ukrajini u narednim danima, navodno će uključivati artiljerijsku municiju i vojna vozila kao što su Hamvi, rekli su Rojtersu u petak dva zvaničnika.

Ranije ove nedelje, SAD su obećale da će ubrzati isporuku dva od osam sistema protivvazdušne odbrane NASAMS koje su odavno obećale Ukrajini. Novi paket, međutim, navodno neće uključivati nikakve dodatne protivvazdušne mogućnosti.

Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a obećali su da će pojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nakon teških ruskih raketnih udara na Ukrajinu u ponedeljak i utorak. Moskva je saopštila da su oni bili odgovor na „terorističku taktiku” koju je primenio Kijev, a koja je uključivala pokušaje sabotaže nuklearne elektrane Kursk i gasovoda Turski tok, kao i bombaški napad kamionom na Krimski most.

SAD su najsnažnija podrška Ukrajini od početka ruske vojne operacije, pružajući toj zemlji milijarde dolara vojne i finansijske pomoći, kao i obaveštajne podatke. Isporuke Vašingtona Kijevu uključivale su velike količine teškog naoružanja, među kojima je preko 150 artiljerijskih oruđa, 20 helikoptera Mi-17, 200 oklopnih transportera M113, stotine hamvija i 16 visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS). Lista uključuje više od 1.400 protivvazdušnih sistema Stinger, preko 8.500 protivtenkovskih oružja Javelin i 32.000 drugih protivoklopnih platformi, kao i najmanje 700 samoubilačkih dronova Svitchblade i neotkriven broj protivpešadijskih mina Claimore.

Bajden je iskoristio svoje predsedničko ovlašćenje za povlačenje da bi odobrio transfer „viška“ oružja iz zaliha Pentagona po 23. put od avgusta 2021. Samo ove godine, Sjedinjene Države su „odužile više od 17,5 milijardi dolara bezbednosne pomoći“ Kijevu, Ministarstvo odbrane potvrdilo je 4. oktobra.