Šefovi vlada Nemačke, Portugala, Španije razgovaraju o podršci Ukrajini

Šefovi vlada Nemačke, Portugala, Španije razgovaraju o podršci Ukrajini

„Njihova diskusija bila je fokusirana na aktuelnu bezbednosnu situaciju u Evropi s obzirom na agresorski rat Rusije protiv Ukrajine. Trojica lidera su potvrdila punu podršku Ukrajini sve dok je to neophodno“, rekao je portparol nemačke savezne vlade Štefen Hebestrajt.

Pored toga, trojica lidera su razgovarala o nekim pitanjima na dnevnom redu sastanka Evropskog saveta koji je zakazan za sledeću nedelju. Ova pitanja se, prema Hebestrejtu, odnose i na posledice ruske invazije na Ukrajinu, odnosno na energetska i ekonomska pitanja, kao i na klimatske promene.

Šefovi vlada su se saglasili o važnosti hitnih zajedničkih evropskih odgovora na izazove u vezi sa visokim cenama energije, navela je portparolka.

Šolc, Kosta i Sančez su naglasili važnost diversifikacije izvora energije kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja u Evropi. U tom kontekstu, istakli su važnost ubrzanja izgradnje interkonektora unutar EU, uključujući gasnu infrastrukturu sposobnu da koristi čisti vodonik, i dogovorili se da zajedno rade na ovom pitanju.

Podsećanja radi, sastanak Evropskog saveta održaće se od 20. do 21. oktobra u Briselu.