Bostic priznaje slučajne trgovine koje su prekršile etički kodeks FED-a

Bostic priznaje slučajne trgovine koje su prekršile etički kodeks FED-a

NjUJORK – Predsednik Federalnih rezervi Atlante Rafael Bostic izjavio je u petak da su se tokom poslednjih nekoliko godina neke njegove lične investicione aktivnosti nenamerno dešavale u periodima kada je to bilo zabranjeno etičkim pravilima centralne banke SAD u to vreme.

Bostic je objasnio u napomeni koja je propraćena revidiranim obrascima za obelodanjivanje finansijskih podataka koji sežu do početka njegovog mandata na mestu predsednika Fed-a u Atlanti 2017. da su trgovine koje krše etički kodeks obavili finansijski savetnici.

„Od kada sam preuzeo funkciju, obezbedio sam da se moja imovina drži na upravljanim računima koje ni ja ni moj lični savetnik za investicije nismo imali mogućnost da usmeravamo“, napisao je Bostic.

„Zbog mog oslanjanja na menadžera treće strane, nisam bio svestan bilo kakvih konkretnih transakcija ili njihovog vremena, uključujući ograničen broj koji su se desili tokom Federalnog komiteta za otvoreno tržište… perioda zamračenja ili perioda finansijskog stresa“, napisao je Bostic. „Slično, nisam znao kada su moji fondovi američkog trezora u 2021. premašili granice utvrđene pravilima trgovanja i ulaganja FOMC-a.

„Ni u jednom trenutku nisam svesno ovlastio ili završio finansijsku transakciju zasnovanu na nejavnim informacijama ili sa bilo kakvom namerom da prikrijem ili zaobiđem svoje obaveze transparentnog i odgovornog izveštavanja“, rekao je Bostic i dodao da iskreno žali ako su njegovi postupci pokrenuli pitanja o njegovom ili standarda i ponašanja FED-a.

Prema tada važećim pravilima, zvaničnicima Fed-a bilo je zabranjeno da poseduju akcije u bankama koje nadgleda centralna banka. Takođe im je zabranjeno da trguju tokom takozvanih perioda zamračenja oko sastanaka Fed-ovog komiteta za utvrđivanje politike, kada zvaničnici ne bi trebalo da javno govore o pitanjima ekonomske ili monetarne politike.

Pravila su takođe poručila kreatorima politike Fed-a i višem osoblju da izbegavaju angažovanje u investicijama koje bi stvorile izgled sukoba interesa. Etička pravila Fed-a su osmišljena da osiguraju da zvaničnici koji određuju politiku centralne banke ne profitiraju na njihovim odlukama i znanju.

Bosticevi revidirani finansijski izveštaji su najnoviji događaj u široj kontroverzi sa kojom se suočava centralna banka. Pre nešto više od godinu dana, čelnici banaka u Dalasu i Bostonu dali su ostavke nakon što su njihovi obrasci za otkrivanje finansijskih podataka pokazali da su obe aktivno trgovale na finansijskim tržištima, a istovremeno su pomagale u određivanju monetarne politike.

Robert Kaplan, koji je tada bio lider Dalas Fed-a, prijavio je da je trgovao milionima dolara u akcijama i drugim investicijama otkako je preuzeo čelo te regionalne banke. Eric Rosengren, koji je vodio Bostonski Fed od 2007. godine, prijavio je skromnije trgovine. Početkom ove godine, Ričard Klarida, koji je tada bio drugi u centralnoj banci, podneo je ostavku rano zbog pitanja o njegovom trgovanju 2020.

Ranije ove godine, Fed je nametnuo mnogo strožiji kodeks koji ograničava u šta zvaničnici i više osoblje mogu da ulažu, a istovremeno zahteva prethodno odobrenje trgovanja. Proširila je nova etička ograničenja na članove porodica čelnika centralnih banaka i višeg osoblja.

U svojoj izjavi u petak, Bostic je rekao da je, čim je shvatio da njegove finansijske aktivnosti idu dalje od dozvoljenih pravila, skrenuo pažnju na to upravni odbor i vrhunski advokat Atlanta Fed-a, kao i Centralnu banku SAD.

Elizabet Smit, koja predsedava odborom Atlanta Fed-a, rekla je u saopštenju da veće „priznaje kršenja i prihvata objašnjenje predsednika Bostica. Moje kolege u odboru i ja verujemo u objašnjenje predsednika Bostica da nije želeo da profitira od bilo kakvog FOMC-a u vezi sa znanje“.

Portparol Fed-a je u saopštenju naveo da je predsednik Fed-a Džerom Pauel „zatražio od Kancelarije generalnog inspektora Odbora (guvernera) federalnih rezervi da pokrene nezavisnu reviziju finansijskih podataka predsednika Bostica.

„Radujemo se rezultatima njihovog rada i prihvatićemo i preduzeti odgovarajuće mere na osnovu njihovih nalaza“, rekao je portparol Fed-a.

Bosticevi problemi sa investiranjem odjekuju sa Pauelovim. U julu je u izveštaju glavnog inspektora centralne banke utvrđeno da je imao i neke trgovine koje su se desile tokom perioda zamračenja 2020.

Generalni inspektor je oslobodio Pauela i Klaridu za prekršaje, ali je rekao da je istraga o regionalnim trgovinskim aktivnostima Fed-a u toku.