SAD i Meksiko dogovorili plan za borbu protiv skoka migracija iz Venecuele

SAD i Meksiko dogovorili plan za borbu protiv skoka migracija iz Venecuele

MEKSIKO SITI – Američki i meksički zvaničnici dogovorili su plan za venecuelanske migrante koji će omogućiti hiljadama ljudi iz te južnoameričke zemlje da uđu u Sjedinjene Države vazdušnim putem i takođe pošalju neke Venecuelance u Meksiko, saopštila je u sredu meksička vlada, prenosi Rojters.

Najnovija šema za upravljanje većim graničnim tokovima pokrenuta je dok Sjedinjene Države i Meksiko pokušavaju da se izbore sa naglim porastom imigracije bez dokumenata iz Venecuele.

On će se zasnivati na programu „Ujedinjavanje za Ukrajinu“, navodi se u saopštenju meksičke vlade, prema kojem bi Ukrajinci mogli da uđu u SAD obezbeđivanjem sponzora i prijavljivanjem van zemlje.

Od 12. oktobra, američke vlasti će početi da upravljaju pristupom za 24.000 venecuelanskih migranata vazdušnim putem, dodaje se u saopštenju.

Meksiko bi „privremeno“ dozvolio nekim državljanima Venecuele da uđu u Meksiko preko granice sa SAD, navodi se u saopštenju.

Prema planu, samo kandidati koji se pridržavaju njegovih pravila biće prihvaćeni i ne smeju se pojavljivati na američko-meksičkoj granici, dodaje se. Venecuelanci koji uđu u Meksiko od 12. oktobra neće moći da se prijave za ulazak na teritoriju SAD iz Meksika.

Da bi se kvalifikovala za program, osoba ili organizacija sa sedištem u Sjedinjenim Državama mora da podrži zahtev podnosioca zahteva i ona bi ušla na teritoriju SAD vazdušnim putem, navodi se u saopštenju.