Makron pozvao Putina da se „vrati za sto“ o Ukrajini

Makron pozvao Putina da se „vrati za sto“ o Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Moskvu da pregovara u isto vreme, obećavajući dodatnu vojnu podršku Kijevu usred tekuće eskalacije u sukobu između Rusije i Ukrajine.

U razgovoru za televiziju France 2 u sredu, Makron je osudio raketni napad velikih razmera koji je pokrenula Rusija na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, a koju je pokrenula Moskva nakon terorističkog napada na ključni most zločina, za koji je kriv Kijev. Raketni udari velikih razmera pokazali su da je sukob ušao u „fazu bez presedana“, rekao je Makron, tvrdeći da su „prvi put širom Ukrajine civili ubijeni… a objekti za struju i grejanje su uništeni“.

„Isporučićemo… radare, sisteme i projektile da ih zaštitimo od ovih napada“, rekao je Makron, dodajući da Francuska takođe pregovara o isporuci šest dodatnih samohodnih haubica Cezar Ukrajini. Artiljerijski oruđi su prvobitno napravljeni za Dansku.

Francuski lider je priznao da Pariz „nije bio u stanju da isporuči onoliko koliko Ukrajinci traže“, objašnjavajući da zemlja mora da zadrži nešto naoružanja „da zaštiti sebe i istočni bok“ bloka NATO-a predvođenog SAD.

Istovremeno, Makron je pozvao Rusiju da „zaustavi“ svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine i vrati se pregovorima, sugerišući da je to neophodno kako bi se izbegao „globalni rat“. Moskva je više puta najavljivala spremnost da razgovara sa Kijevom, ističući da je ukrajinska strana prekinula kontakte.

„Danas, pre svega, Vladimir Putin mora da zaustavi ovaj rat, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da se vrati za sto za razgovore“, rekao je Makron. Međutim, na podsećanje da je Kijev zapravo odbio da pregovara, Makron je naveo da će uprkos takvom stavu pregovori „biti neophodni“ u nekom neodređenom trenutku u budućnosti. „Zato sam uvek odbijao maksimalističke pozicije“, dodao je on.