Svedok protivreči teoriji protiv Trampovog analitičara dosijea

Svedok protivreči teoriji protiv Trampovog analitičara dosijea

ALEKSANDRIJA — Agent FBI-a koji je ispitivao analitičara optuženog za laganje biroa o njegovoj ulozi u kreiranju pogrešnog dosijea o bivšem predsedniku Donaldu Trampu dva puta je svedočio da veruje da je analitičar bio iskren sa njim , porotnici su saslušali u sredu.

Analitičar FBI Brajan Auten svedočio je drugi dan zaredom u Okružnom sudu SAD u Aleksandriji na suđenju Igoru Dančenku. Analitičar rođen u Rusiji, koji sada živi u Virdžiniji, suočava se sa optužnicom od pet tačaka u kojoj se navodi da je dao lažne izjave FBI-ju o svojim izvorima informacija koje je o Trampu dao britanskom špijunu Kristoferu Stilu.

Tužioci navode da je Dančenko izmislio jedan od svojih izvora i prikrio drugog kada ga je FBI intervjuisao o njegovoj ulozi u „Stil dosijeu“. Taj dosije, koji su naručile demokrate 2016. godine, pokrenuo je navode o povezanosti Trampove kampanje i Kremlja.

Međutim, tokom unakrsnog ispitivanja u sredu, Auten je priznao da je imao pozitivne stvari da kaže o Dančenku u prošlim svedočenjima pred senatskom komisijom i Kancelarijom generalnog inspektora, koji su obojica vodili sopstvene istrage o FBI istrazi o vezama između Tramp i Rusija.

Porota je saslušala delimičan transkript svedočenja koji je Auten dao senatskom odboru u oktobru 2020. godine, u kojem je Auten rekao da je Dančenko „bio iskren o tome ko su njegovi podizvori. Ne mislim da je izmišljao podizvore.“

Auten je rekao poroti da ostaje pri svedočenju koje je dao Senatu.

Svedočenje je bilo značajno za odbranu, koja kaže da je specijalni branilac Džon Daram optužio Dančenka za zločin kada su druge vladine agencije utvrdile da je Dančenko verodostojan. Specijalni savetnik Robert Miler, koji je pokrenuo sopstvenu istragu o navodnom ruskom mešanju u izbore 2016, nikada nije smatrao prikladnim da optuži Dančenka.

A FBI je, nakon tri dana dobrovoljnih intervjua koje je Dančenko dao u januaru 2017, odlučio da je on dovoljno pouzdan da ga učini plaćenim „poverljivim ljudskim izvorom“ koji će dostavljati informacije birou.

Durham je imenovan od strane specijalnog tužioca tadašnjeg državnog tužioca Vilijama Bara da istraži bilo kakvo nedolično ponašanje u istrazi FBI-ja o Trampovoj kampanji i njenim navodnim vezama sa Rusijom. Dančenko je treća osoba koju je Durham procesuirao. To je prvi Durhamov slučaj koji duboko ulazi u poreklo dosijea, koji je Tramp ismevao kao lažne vesti i politički lov na veštice.

Druga dva slučaja Durham rezultirala su oslobađajućom presudom i priznanjem krivice uz uslovnu kaznu.

Na suđenju Dančenku, tužioci kažu da je lagao kada je FBI-u rekao da je neke od svojih informacija dobio anonimnim telefonskim pozivom od čoveka za koga je verovao da je Sergej Milijan, bivši šef Rusko-američke privredne komore.

Tužioci kažu da Dančenko nikada nije razgovarao sa Milijanom i da telefonski zapisi pokazuju da nikada nije primio anonimni telefonski poziv u vreme kada je Dančenko tvrdio da se to dogodilo.

Tužioci takođe kažu da je Dančenko lagao kada je FBI rekao da nikada nije „razgovarao” sa čovekom po imenu Čarls Dolan o navodima sadržanim u dosijeu.

Advokati odbrane kažu da je Dančenko dobio poziv, možda preko internet aplikacije, od nekoga za koga je iskreno verovao da je Milijan, i da je bio iskren kada je rekao da nikada nije „razgovarao” sa Dolanom o informacijama u dosijeu jer su njihove relevantne razmene bili preko e-pošte.