Moskva produžava zapadni embargo na hranu

Moskva produžava zapadni embargo na hranu

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je ograničenja na uvoz određene hrane iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji nakon što se Krim pridružio toj zemlji 2014.

Prema uredbi objavljenoj na zvaničnom vladinom portalu u utorak, embargo će biti produžen do 31. decembra 2023. godine.

Zabrana je prvi put uvedena u avgustu 2014. kao kontramera sankcijama koje su Rusiji uvele brojne zapadne zemlje koje su odbile da priznaju da je Krim napustio Ukrajinu i postao deo Rusije.

Mera je već više puta produžena i menjana tokom godina. Prvobitno se odnosio na određenu robu iz SAD, EU, Australije, Norveške i Kanade. U 2015. godini lista zemalja je proširena na Albaniju, Crnu Goru, Island i Lihtenštajn, a 2016. i Ukrajinu.

Zabrana se odnosi na određene vrste hrane i sirovina. U početku je obuhvatao pre svega meso i mesne prerađevine, mleko, mlečne proizvode, ribu i riblje proizvode, povrće i voće. Od oktobra 2017. zabranio je i uvoz živih svinja, kao i nusproizvoda životinjskog porekla, masti i životinjskog ulja. Vlada je 2015. godine donela odluku da se zabranjena roba otkrivena u zemlji uništi.

Dalje, u jednom trenutku je uvedena procedura po kojoj je tranzit proizvoda iz sankcionisanih zemalja preko ruske teritorije bio dozvoljen samo uz upotrebu GLONASS pečata i registracionih kartica za vozače.