Švajcarska je proširila sankcije Rusiji u skladu sa odlukom EU

Švajcarska je proširila sankcije Rusiji u skladu sa odlukom EU

Savezni savet Švajcarske najavio je pristupanje najnovijim sankcijama Evropske unije protiv 30 fizičkih i sedam pravnih lica Rusije u vezi sa pseudoreferendumima na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, prenosi „Evropska istina“.

Napominje se da je Federalno ministarstvo ekonomije, obrazovanja i istraživanja 12. oktobra odobrilo uvrštavanje fizičkih i pravnih lica na švajcarsku sankcionu listu. Dakle, švajcarska lista odgovara listi Evropske unije.

Novčane sankcije i zabrana ulaska u Švajcarsku sada podležu još 30 fizičkih lica, a finansijskim sankcijama još sedam pravnih lica. Ovi pojedinci su uključeni u takozvane referendume koje je organizovala Rusija u privremeno okupiranim regionima Ukrajine krajem septembra. Njihova imovina u Švajcarskoj sada će biti zamrznuta.

Osim toga, Švajcarska je, kao i Evropska unija, proširila režim sankcija, koji se već primenjuje na okupirane regione Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine, na regione Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, koje je Rusija nezakonito pripojila, ne pod kontrolom ukrajinske vlade.

Istovremeno, Savezno ministarstvo ekonomskih poslova Švajcarske predložilo je Saveznom vijeću da se pridruži ostalim elementima paketa sankcija EU, posebno gornjoj cijeni nafte i zabrani trgovine određenim kategorijama robe. Odluka o tome još nije doneta.

Podsetićemo, Savet Evropske unije je 6. oktobra odobrio novi paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji kao odgovor na rusku nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija. Prema pisanju medija, EU već radi na novom paketu sankcija Rusiji – devetom od početka invazije na Ukrajinu u punom obimu.