Ukrajina zahvaljuje predstavnicima Svetske banke na podršci

Ukrajina zahvaljuje predstavnicima Svetske banke na podršci

Tokom godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko sastao se sa rukovodstvom i predstavnicima Svetske banke.

Kako je saopštila pres-služba ministarstva, Marčenko je tokom sastanka sa generalnim direktorom operacija Svetske banke Akselom van Trocenburgom izrazio zahvalnost celom timu Svetske banke na dugotrajnoj produktivnoj saradnji.

„Ove godine Ukrajina slavi 30 godina saradnje sa Grupacijom Svetske banke. Tokom godina saradnje, zahvaljujući finansijskoj podršci Svetske banke, sproveli smo mnoge reforme neophodne za razvoj zemlje. Pored toga, sredstva Banke bili su usmereni na modernizaciju i reformu infrastrukture, energetskog sektora, sektora poljoprivrede, socijalnog sistema, zdravstva, obrazovanja“, rekao je ministar.

Marčenko je naglasio da je danas podrška Banke od posebnog značaja za Ukrajinu, jer se finansijski sistem suočava sa ključnim izazovom: obezbeđivanjem svih prioritetnih rashoda u uslovima značajnog smanjenja prihoda državnog budžeta zbog rata u punom obimu.

Od prvih dana invazije u punom obimu, Svetska banka je pružila neviđenu podršku Ukrajini. Konkretno, u martu 2022. godine, Svetska banka je na izuzetno brz način odobrila dodatnu pomoć Ukrajini u iznosu većem od 500 miliona evra. Sredstva su usmerena za pokrivanje hitnih socijalnih i humanitarnih troškova. Tokom vanrednog stanja u Ukrajini, Svetska banka je odobrila tri kredita u ukupnom iznosu od 1,85 milijardi evra i 91,16 miliona dolara.