Blumberg: Ukrajinski dogovor o žitu može propasti

Blumberg: Ukrajinski dogovor o žitu može propasti

Cene pšenice skočile su u ponedeljak za više od 7% na vesti o eksplozijama u ukrajinskoj prestonici i drugim gradovima, pokazuju podaci o trgovanju. Prema analitičarima koji su razgovarali za Blumberg, rast cena je posledica eskalacije sukoba između Moskve i Kijeva, što je dovelo u opasnost ukrajinski dogovor o žitu, koji ističe za oko mesec dana.

„Početak nedelje mogao bi da bude veoma nervozan zbog rizika od povećanja tenzija u slivu Crnog mora“, rekla je za Blumberg analitička kompanija Agritel sa sedištem u Parizu.

Fjučersi na pšenicu u Čikagu porasli su na 9,45 dolara za bušel oko 14:55 GMT, što je povećanje od 7,4%. Ostale žitarice, uključujući kukuruz i soju, takođe su porasle.

Sve u svemu, cene pšenice su do sada porasle za 19% na godišnjem nivou.

Raketni udari na različite gradove širom Ukrajine, uključujući Odesu, jedno od najvećih ukrajinskih čvorišta za izvoz žitarica, usledili su dva dana nakon napada na Krimski most, ključnu vezu između kopnene Rusije i poluostrva Krim. Moskva je za eksploziju okrivila Ukrajinu.

Prema analitičarima, svaka prepreka izvozu žitarica iz Crnog mora podstakla bi globalne cene osnovnih prehrambenih proizvoda.

Dogovor uz posredovanje UN da se ukrajinskom žitu, koje je blokirano zbog vojnih operacija, omogući da napusti crnomorske luke, postignut je između Rusije, Ukrajine i Turske krajem jula. Od početka oktobra iz ukrajinskih luka je u okviru sporazuma izvezeno oko 4,6 miliona tona poljoprivrednih proizvoda. Skoro polovinu ovog izvoza činio je kukuruz, dok je izvoz pšenice iznosio 1,2 miliona tona. Predsednik Vladimir Zelenski je pre dogovora rekao da ukrajinske luke drže 20-25 miliona tona poljoprivrednih proizvoda za izvoz.