Podoljak: Agendu je oblikovala ukrajinska vojska, bez obzira koje ukaze Putin potpisuje

Podoljak: Agendu je oblikovala ukrajinska vojska, bez obzira koje ukaze Putin potpisuje

U sadašnjim ratnim uslovima, dnevni red formiraju samo Oružane snage Ukrajine, tako da je svejedno koje ukaze potpisuje Vladimir Putin i šta kaže ruska propaganda, rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika, koji je govorio na nacionalnom teletonu, prenosi Ukrinform.

„Sve kolizije oko referenduma, odluka gospodina Putina, koje su sa pravnog stanovišta ništavne, ništa od njih nije imalo smisla – to je bio pokušaj da se u medijskom prostoru preigra ono što se ne može postići na vojnom mostobranu. – Želim da ponovim – danas je samo Ukrajina ta koja oblikuje agendu, samo Oružane snage Ukrajine oblikuju agendu koju ćemo mi slediti, oslobađajući naše teritorije. Nije važno šta kaže ruska propaganda, nije Bez obzira na to kakve ukaze Putin potpisuje, uključujući i prelazak Zaporoške NE u nadležnost Rosatoma, nije važno šta kažu o Kerčkom mostu. Pravno, sve to nema smisla“, rekao je Podoljak.

On je dodao da sada ima smisla postepeno uništavanje ruske bezbednosne infrastrukture: „Mi delimično radimo neke poslove, uništavamo skladišta prvog i drugog reda ili baze goriva. S druge strane, zbog haosa u odnosima unutar Putinovo neposredno okruženje, Rusija sada počinje da guta i uništava samu sebe… Eventualnost na Kerčkom mostu je prilika da jedna ili druga grupa moći u Putinovom krugu steknu nove granice“.

Osim toga, savetnik je naglasio da dizanje Kerčkog mosta u vazduh značajno otežava snabdevanje invazionih snaga oružjem, kao i da nanosi veliki psihološki uticaj na one koji su nedavno pozvani na vojnu službu u Rusiju, dodatno pogoršavajući moral okupacionih snaga. .

Podoljak je dodao da je Rusija u procesu upiranja prstom i žrtvenog jarca zbog neuspeha u njihovoj „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini, koja neće biti planirana.

„Zbog toga će biti određenih rekonstrukcija na najvišim kancelarijama. Po mom mišljenju, postoji apsolutno izražen sukob između ruskog Ministarstva odbrane i Generalštaba s jedne strane, a sa druge – FSB, Ruske garde. , PMC, u lice gospodina Prigožina, koji se danas smatra najboljim izborom bilo za mesto ministra odbrane ili načelnika ruske garde“, dodao je Podoljak.

Prema rečima savetnika, ono što se javno emituje u Rusiji – sastanci Saveta bezbednosti ili Putinova javna obraćanja ili njegova komunikacija sa ruskim kabinetom – ne daje prave informacije o tome šta se tačno dešava unutar elite, u Putinovom najbližem krugu.

„Sukob je zaista ušao u žestoku fazu, sve što se danas dešava u Rusiji, posle mobilizacije, nakon što je Putin nekoliko puta ćutao o ključnim događajima, na primer, masovnom povlačenju ruskih trupa iz oblasti Harkov, razmeni Ratni zarobljenici sa Azovstalja, dešavanja koja se odvijaju na Krimu – ne samo most, već i Novofedorivka pre toga… On ovo ne komentariše, pa se procesi haozizacije društvenih odnosa postepeno zahuktavaju, mislim na nivou političke elite“, rekao je Podoljak.

Savetnik predsednika je dodao da je danas praktično čitavo klasično rusko generalstvo – „odnosno osnova temelja Putinovog režima, danas u opadanju, oni su danas pod velikim pritiskom“. Prema tome, u Ruskoj Federaciji se već dešavaju određena hapšenja i tako će se nastaviti: „Tako možemo očekivati samo povećanje izraženog sukoba.

Podoljak se takođe oglasio na Tviteru da ismeje šta stoji iza takozvane ruske „moći“:

“1. RF najavljuje regrutaciju zbog gubitaka 2. Mobiliše kriminalce 3. Moli Iran za dronove i Severnu Koreju za oružje 4. Želi da uvuče Belorusiju u rat 5. Preti nuklearnim oružjem nekoj zemlji koja nije nuklearna.