Očekuje se da će austrijski predsednik osvojiti drugi mandat bez drugog kruga

Očekuje se da će austrijski predsednik osvojiti drugi mandat bez drugog kruga

Liberalni predsednik Austrije bio je na putu da u nedelju osvoji drugi šestogodišnji mandat bez potrebe za drugim krugom glasanja, pokazuju projekcije.

Projekcije javne televizije ORF i Agencije za štampu Austrije ubrzo nakon zatvaranja poslednjih biračkih mesta na nedeljnim izborima pokazale su da je predsednik Aleksandar Van der Belen osvojio 55,4 odsto, odnosno 55,9 odsto glasova. Više od polovine glasova je već prebrojano, a ORF je dao marginu greške od plus-minus 2 procentna poena.

Očekivalo se da će njegov najbliži rival, kandidat krajnje desnice Slobodarske partije Valter Rozenkranc, dobiti oko 18 odsto podrške.

Plakati kampanje za 78-godišnjeg Van der Bellena, koji potiče iz ekološke partije Zelenih, ali se kandidovao kao nezavisna stranka, sadržavali su slogan „Siguran izbor u olujnim vremenima“. Austrija se poslednjih godina suočila sa ponovljenim političkim previranjima. Prošao je kroz pet kancelara tokom Van der Belenovog prvog mandata, dajući često uglavnom ceremonijalnom šefu države neobično visoku vidljivost.

Na izborima u nedelju bilo je sedam kandidata, ali Van der Belen je imao implicitnu ili eksplicitnu podršku glavnih austrijskih stranaka. Slobodarska partija je bila jedina stranka u parlamentu koja je protiv njega postavila kandidata.

Skoro 6,4 miliona ljudi u alpskoj zemlji imalo je pravo glasa.

Van der Belen je 2016. pobedio istaknutijeg kandidata Slobodarske partije, Norberta Hofera, sa 53,8% prema 46,2% u drugom krugu koji je ponovljen po nalogu Ustavnog suda Austrije.

Hoferova stranka je tvrdila da je u prvom drugom krugu nekoliko meseci ranije Van der Belen pobedio na široko rasprostranjene neregularnosti glasanja. Glasanje je pomno praćeno u godini koja je dovela do glasanja o Bregzitu u Velikoj Britaniji i izbora Donalda Trampa u Sjedinjenim Državama.

Ovog puta nije bilo ni traga od takve drame.

Slobodarska partija je iskoristila inflaciju i rast cena energije da bi ostvarila skromne rezultate na anketama poslednjih meseci. Ali Rozenkranc, advokat i bivši vođa svoje poslaničke grupe, nije predstavljao snažan izazov kao Hofer.

Preliminarni rezultati su se očekivali u nedelju uveče. Glasački listići za poštu biće prebrojani u ponedeljak.