Putin: Rusija spremna da pomogne siromašnim nacijama u borbi protiv gladi

Putin: Rusija spremna da pomogne siromašnim nacijama u borbi protiv gladi

Rusija je željna da pomogne u prevazilaženju globalne krize sa hranom, rekao je predsednik Vladimir Putin u video poruci objavljenoj u nedelju na sajtu Kremlja.

„Domaće tržište u potpunosti obezbeđujemo osnovnim proizvodima koji su potrebni ljudima, uspešno rešavamo pitanja bezbednosti hrane i, štaviše, povećavamo izvozne mogućnosti. Spremni smo da damo sopstveni doprinos prevazilaženju globalnih problema sa hranom i pružimo neophodnu pomoć najsiromašnijim zemljama u razvoju“, rekao je predsednik.

Putin je istakao da je poljoprivredna industrija jedan od ključnih sektora ruske privrede, koji „iz godine u godinu pokazuje ubedljive, vredne rezultate“. On je dodao da se očekuje da će ovogodišnja žetva žitarica biti rekordna, oko 150 miliona tona, uključujući 100 miliona tona pšenice.

Predsednik je rekao i da se zbog neviđenih sankcija zemlji poljoprivredni proizvođači suočavaju sa novim izazovima, ali da će ti problemi biti prevaziđeni kada Rusija bude stekla tehnološki suverenitet u sektoru poljoprivrede.

„Rad u uslovima neviđenog sankcionog pritiska postavlja nove izazove agroindustrijskom kompleksu. Rešićemo ih zajednički, uz podršku države, a ograničenja iskoristiti za sopstveni razvoj. Moramo da povećamo nivo tehnološkog suvereniteta… što znači jačanje naših sposobnosti u oplemenjivanju, genetici, proizvodnji semena; stimulisanje prelaska na savremenu domaću opremu i mehanizaciju; stvaranje uslova za dalji priliv investicija“, naveo je on.

Putin je više puta optuživao zapadne zemlje da preuzimaju žito izvezeno iz Ukrajine u skladu sa sporazumom postignutim ranije ove godine, umesto da dozvoljavaju da se isporučuje zemljama u razvoju. Krajem prošlog meseca upozorio je da bi situacija mogla da izazove globalnu krizu sa hranom, ističući da su od 203 broda koja su napustila ukrajinske luke do 23. septembra, samo četiri otišla u najsiromašnije zemlje.

Rusija je spremna da poveća izvoz žita do 30 miliona tona u drugoj polovini 2022. godine, rekao je ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, što je „obim koji smo obećali u okviru naših sporazuma sa UN da rešimo svetski problem glad. ” Međutim, da bi to postigla, Moskvi su potrebne UN da pomognu da ukine zapadna ograničenja koja, iako ne ciljaju direktno na ruski izvoz žitarica, predstavljaju probleme za ruske isporuke.