Ministar odbrane Rumunije: Zapad treba da pregovara sa Rusijom o miru u Ukrajini

Ministar odbrane Rumunije: Zapad treba da pregovara sa Rusijom o miru u Ukrajini

Rumunski ministar odbrane Vasile Dinču smatra da su pregovori sa Rusijom jedina mogućnost za postizanje mira u rusko-ukrajinskom ratu punog razmera.

Kako prenosi „Evropska istina” pozivajući se na G4 medije, Dinku je to rekao u subotu u eteru rumunskog televizijskog kanala Prima TV.

„Jedina šansa za mir mogu biti pregovori sa Rusijom. Naravno, ovo su teški pregovori“, rekao je on.

Prema rečima šefa rumunskog Ministarstva odbrane, „zemlje sveta, NATO, SAD” treba da vode pregovore o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu i o miru sa Rusijom, pošto „politička klasa u Ukrajini u ovom trenutku ne može sebi da dozvoli nepravedan gubitak teritorije“.

Dinku smatra da Rusija ima resurse da nastavi rat.

Idealno bi bilo da dođemo do situacije pregovora, čak i ako se završi zamrznutim sukobom, pregovori bi ipak doneli više koristi nego što se sada dešava, uništavanje ljudskih života, materijalnih vrednosti“, objasnio je on.

Kao što znate, predsednik Vladimir Zelenski je 30. septembra rekao da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom dok je Vladimir Putin predsednik Ruske Federacije. Takvu odluku doneo je predsednik Ukrajine nakon što je Rusija anektirala četiri delimično okupirana ukrajinska regiona.

Posle toga je savetnik predsednika Turske Ibrahim Kalin rekao da ruski predsednik Vladimir Putin želi da zaključi „novi veliki sporazum” sa Zapadom, a to se posebno može objasniti željom Moskve da pregovara.