Jeremić: Vučić razmatra nove ustupke na Kosovu

Jeremić: Vučić razmatra nove ustupke na Kosovu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmatra nove korake na Kosovu i Metohiji, koji bi predstavljali nastavak nepovratnih ustupaka učinjenih u prethodnih deset godina.

Kada se na međunarodnoj pozornici učine ustupci koji se formalizuju, onda više nema nazad, nema povratka u pređašnje stanje, osim možda ratom, o čemu ne bismo smeli da razmišljamo, rekao je Jeremić u Topoli, gde je razgovarao sa predstavnicima odbora Narodne stranke iz Šumadije.

Jeremić je upitao pod kakvim je to Aleksandar Vučić pritiscima ako je do juče ponavljao da se sa Srbijom više ne razgovara jezikom ucena i pritisaka i da nikada nije bila jača, te da njega cene svuda u svetu i rado ga primaju.

Neka se odupre pritiscima, ako je tačno to što je govorio, kazao je Jeremić i dodao da se hitno mora zaustaviti slobodan pad Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

To znači da se zaustavi odlazak Srba sa Kosova i Metohije, kao i dalja međunarodna afirmacija samoproglašenog Kosova, tako da Priština više nikada ne uđe ni u jednu međunarodnu organizaciju, rekao je Jeremić.

On je naveo da Narodna stranka ima čvrstu i nepokolebljivu kosovsku politiku, ali da se ne bi trebalo odavati iskušenju uzvikivanja parola posle čega se čovek oseća bolje, a u stvarnosti se ništa ne dogodi.

Neodgovorno je svesti politiku na izvikivanje parole ’Kosovo je Srbija’, već se mora voditi istinska državotvorna politika, a to znači da ekonomiju dovedemo na nivo da možemo drugačije da razgovaramo i sa Albancima i sa svima drugima, da vojno-bezbednosni aparat dovedemo ne bitno drugačiji nivo od današnjeg i da značajno popravimo demografsku sliku Srbije, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, do sada nije iznet nijedan dovoljno ubedljiv argument za uvođenje sankcija Rusiji, a nije ubeđen ni da će nemačke firme otići iz Srbije ako ih ne uvedemo, kako nam prete sa televizija, jer u Srbiji dobijaju enormne subvencije i ostvaruju veliki profit.

Juče je otvorena velika nemačka fabrika u Srbiji, a na otvaranju je bio i nemački ambasador i nije baš delovalo kao da se spremaju za odlazak, kazao je Jeremić.

On je ukazao da Vučić namerno najavljuje katastrofu i treći svetski rat, jer onda svi ćute pošto se boje rata, dodavši da odnosi u svetu jesu opterećeni zbog sukoba Rusije i Ukrajine, „ali ne toliko da sutra neće izaći sunce“.

Jeremić je zaključio da zbog rata Ukrajine i Rusije najviše pate te dve države i Evropa, dok su na dobitku tehnološke supersile SAD i Kina.