Bisljimi: Kosovo i Srbija udaljeniji danas nego kada je dijalog počeo

Bisljimi: Kosovo i Srbija udaljeniji danas nego kada je dijalog počeo

Šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija udaljeniji u odnosima nego što su bili 2011. godine kada je započeo proces dijaloga.

„Srbija 2011. godine nije letela (borbenim) avionima MiG-19 oko granice sa Kosovom, ali je 2022. donela samo odluku o primeni sporazuma o identifikacionim dokumentima iz 2011. godine i njena tri MiG-a letela su na granici sa Kosovom. Srbija 2011. godine nije imala 48 policijskih baza duž granice sa Kosovom, danas ih ima i one su udaljene samo kilometar od granice“, rekao je Bisljimi.

On je u Prištini na trodnevnom seminaru „Rouz-Rot“ Parlamentarne skupštine NATO-a na temu evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, ocenio i da su u EU bili više posvećeni postizanju sporazuma, a manje njihovom sprovodjenju.

Po njegovim rečima, Srbija se „krije“ iza petorke Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova, dok je za te zemlje naveo da su priznavanje povezali sa procesom dijaloga.

„Izgleda da Srbija nema interesa da se ozbiljnije bavi dijalogom i uglavnom se bave energetskim pitanjem i svrstavanjem sa Rusijom. Za sada vidimo nedostatak volje srpske strane da se angažuje na konstruktivnom putu bilo za punu normalizaciju ili za rešavanje bilo kog od postojećih problema u smislu implementacije ranijih sporazuma“, izjavio je Bisljimi.