Britanski provajderi da plaćaju kupcima za nekorišćenje električne energije

Britanski provajderi da plaćaju kupcima za nekorišćenje električne energije

Kupci britanskih dobavljača energije Octopus Energy i Ovo Energy mogu dobiti novac nazad za nekorišćenje struje u vremenima velike potražnje za električnom energijom, objavio je britanski tabloid Mirror u petak.

Dve kompanije planiraju da pokrenu šeme kako bi pomogle Britaniji da izbegne nestanke struje tokom najhladnijih meseci.

Ranije ove nedelje, britanska nacionalna mreža ESO upozorila je da bi nacija mogla da doživi niz tročasovnih nestanka struje ove zime ako vlada ne bude u stanju da obezbedi dovoljan uvoz gasa i struje.

Dva dobavljača energije izjavila su da će nagraditi kupce pametnim brojilima za manje potrošnje energije u vršnim trenucima. Obe nove šeme su deo alata Nacionalne mreže za održavanje svetla ove zime.

U okviru Octopus šeme, koja se zove Saving Sessions i koja će trajati između novembra 2022. i marta 2023., kupcima će biti plaćeno u proseku 4 £ (4,46 USD) za svaku jedinicu sačuvanu tokom određenih vremenskih okvira. Očekuje se da će ovo omogućiti kupcima da uštede oko 100 funti tokom zime.

„Umesto da presečemo čitave delove zemlje ako nam nedostaje gasa, možemo da nagradimo ljude za korišćenje manje energije u vreme najveće potražnje“, rekao je izvršni direktor Octopusa Greg Džekson.

„Mi smo bili prvi snabdevač energijom koji je ponudio ovu uslugu našim kupcima, i nadamo se da će i drugi slediti naš primer. Na taj način možemo učiniti nestanke struje prošlošću i smanjiti troškove za sve.”

Ovo-ova verzija šeme je suđenje pod nazivom PoWer Move. Provajder energije će nagraditi kupce u iznosu do 100 funti za prebacivanje upotrebe energije na vreme koje nije vršno. Program traje od novembra 2022. do marta 2023. godine.