U Italiji će biti skraćena grejna sezona

U Italiji će biti skraćena grejna sezona

Italijanski ministar za životnu sredinu Roberto Cingolani potpisao je uredbu o uslovima grejne sezone 2022-2023, u cilju uštede gasa u uslovima energetske krize u Evropi, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na La Stampa.

Dakle, grejna sezona u Italiji biće skraćena za 15 dana: počeće osam dana kasnije, a završiće se sedam dana ranije. U slučaju nepredvidivih vremenskih uslova, lokalne vlasti mogu da počnu sa grejanjem ranije, ali je njegovo dnevno trajanje skraćeno.

Takođe, maksimalna temperatura grejanja je smanjena za 1°C, a na jedan sat dnevno, kada je temperatura najviša, biće otključana. Ovo se neće odnositi na socijalne ustanove kao što su škole, bolnice, vrtići i objekti obnovljive energije.

Pored toga, italijanska državna agencija za energetiku objavila je niz preporuka za preduzeća i prodavnice za uštedu električne energije, uključujući nepotrebno otvaranje prozora i vrata, gašenje noćnog svetla, korišćenje štedljivih lampi itd.

Italija je postala jedna od poslednjih zemalja EU koja je usvojila mere za uštedu gasa zbog nestašice gasa zbog ruskih ucena. Pre invazije u punom obimu, uvozila je do 40% ruskog gasa, ali sada je njegov udeo pao na 10%.

Podsetimo, ranije su članice Evropske unije odobrile uredbu Saveta EU o „vanrednoj intervenciji za rešavanje problema visokih cena energenata”.