Bivši student uhapšen zbog ubistva profesora u Arizoni

Bivši student uhapšen zbog ubistva profesora u Arizoni

TUCSON – Bivši student Univerziteta u Arizoni, uhapšen zbog smrtonosne pucnjave na profesora hidrologije, zadržan je u petak bez garancije nakon što je sudija zaključio da ima dovoljno dokaza da mu se sudi po optužbama za ubistvo prvog stepena i teški napad, prenosi Asošijeted pres.

U privremenoj tužbi u slučaju objavljenoj u petak se navodi da je Thomas Meikner, koji je bio na čelu školskog Odeljenja za hidrologiju i atmosferske nauke, upucan četiri puta u sredu popodne. Pucnjava se dogodila u zgradi Haršbarger, u kojoj se nalazi odeljenje za hidrologiju. Meikner je proglašen mrtvim u bolnici.

Prema pritužbi, drugoj osobi, čije je ime zatamnjeno, ukazana je pomoć na licu mesta nakon što je pogođena fragmentom metka.

U tužbi koju je potpisao sudija kasno u četvrtak na sudu okruga Pima navodi se da postoji razuman razlog za pokretanje postupka protiv 46-godišnjeg Murada Derviša. U Arizoni se optužbe ne podnose sve dok se ne održi preliminarno ročište, a nije bilo reči kada će se to dogoditi.

Kancelarija javnog branioca okruga Pima potvrdila je da je primila slučaj, ali još nije imenovala advokata koji može da govori u Derviševo ime.

Policija u kampusu je saopštila da je jedna žena pozvala hitnu oko 14 časova. U sredu tražeći policiju da isprati bivšeg studenta iz zgrade Haršbarger. Policajci su bili na putu kada su dobili izveštaje da je muškarac pucao u nekoga, a zatim su pobegli.

Upozorenja na kampusu su uputila ljude da izbegavaju oblast koja je bila pod zaključavanjem. Časovi, aktivnosti i drugi događaji u kampusu otkazani su do kraja dana.

Državni vojnici su uhapsili Derviša nekoliko sati kasnije, oko 190 kilometara severozapadno od kampusa Tusona.

U žalbi se navodi da su zvaničnici u vozilu pronašli pištolj kalibra 9 mm, zajedno sa municijom u skladu sa 11 čaura pronađenih na mestu pucnjave.

Odnos između Derviša i Meksnera ostaje nejasan, ali je u privremenoj tužbi navedeno da je flajer sa fotografijom Derviša, bivšeg postdiplomca, prosleđen univerzitetskom osoblju u februaru sa uputstvima da pozovu hitnu ako ikada uđe u zgradu. Takođe se navodi da je „izbačen“ i „zabranjeno mu je da bude na imanju Univerziteta u Arizoni“.

„Derviš je bio predmet nekoliko izveštaja o uznemiravanju i pretnjama osoblju koje radi u Haršbargeru“, navodi se u žalbi.

Meikner je bio stručnjak za pitanja pustinjske vode. Fakultet i bivši studenti opisali su kao ljubaznog i briljantnog kolegu.

„Ovaj incident je dubok šok za našu zajednicu i tragedija“, rekao je predsednik Univerziteta Robert Robins u izjavi kasno u sredu.

Meikner je doktorirao hidrologiju i vodne resurse na univerzitetu 1999. godine i pridružio se fakultetu 2005. pre nego što je postao šef odeljenja 2019. godine.

Pre dvadeset godina ovog meseca, nezadovoljni student medicinskih sestara Univerziteta u Arizoni pucao je i ubio tri profesora medicinskih sestara pre nego što je sebi oduzeo život.

Policija Univerziteta Arizone traga za osumnjičenim za pucnjavu