Nemačka želi da remontuje samohodne topove prebačene Ukrajini u Slovačku zbog neuspešnih pregovora sa Poljskom

Nemačka želi da remontuje samohodne topove prebačene Ukrajini u Slovačku zbog neuspešnih pregovora sa Poljskom

Nemačka je u pregovorima sa Slovačkom o popravci samohodnih artiljerijskih jedinica Pancerhaubitze 2000 koje su prebačene u Ukrajinu nakon što su se pojavili problemi sa Poljskom, piše Špigl, prenosi „Evropska istina“.

Ukrajina je od Nemačke i Holandije dobila 22 samohodna topa proizvođača Krauss-Maffei Vegmann (KMV), koji se stalno koriste na frontu.

Prema pisanju publikacije, nemačka vlada već nekoliko meseci radi sa KMV na uspostavljanju centra za popravku Pancerhaubitze 2000 u Poljskoj u blizini granice sa Ukrajinom.

Izveštava se da je već svakom trećem ACS potrebna popravka. Do sada su ih popravljali Bundesver i industrija u Litvaniji, a njihov transport tamo je bio skup.

Ali planovi za centar u Poljskoj su propali jer želi da njena državna vojna kompanija, PGZ, obavlja popravke. Poljska takođe zahteva od proizvođača da preda poverljive informacije o oružju.

Prema industrijskim krugovima, to je nemoguće za KMV iz razloga konkurencije. KMV i Ministarstvo odbrane trenutno pregovaraju sa Slovačkom. Tamo se u minhenskoj kompaniji nadaju najboljim uslovima.

Sistemi naoružanja drugih proizvođača, kao što su Diehl, FFG ili francuska oružana grupa Nekter, koja takođe isporučuje samohodne haubice, na kraju bi takođe mogli da se servisiraju u Slovačkoj. Planirano je da centar počne sa radom do kraja godine.

Ulaganje u takav centar za održavanje takođe čini veliku razliku na duži rok. U ukrajinskoj vojsci, značaj zapadnih sistema naoružanja raste kako se stare zalihe iz sovjetskog doba troše ili uništavaju.

Ukrajina je veoma zainteresovana za više samohodnih haubica KMV. Nemačka vlada je ovog leta odobrila proizvodnju 100 KMV. Deo njih bi trebalo da finansira Nemačka ili druge zemlje NATO-a i da se isporuče Ukrajini.

Ranije se saznalo da Nemačka priprema četiri PVO kompleksa IRIS-T, 30.000 40-milimetarskih kertridža i 24 mitraljeza MG3 za oklopna remontna i evakuaciona vozila za predaju Ukrajini.

Takođe, nemačka vlada se sprema da preda 10 sistema mostova, tri srednja sistema mostova i 90 teških prikolica za transport teškog naoružanja.