Zelenski: Rusija želi da kupi vreme i pregrupiše se umesto da vodi prave pregovore

Zelenski: Rusija želi da kupi vreme i pregrupiše se umesto da vodi prave pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom govoru na sastanku Evropskog saveta rekao da Rusija želi da kupi vreme i pregrupiše se umesto da vodi prave pregovore, prenosi Ukrinform, pozivajući se na pres-službu šefa države.

„Da bi zaustavila oslobađanje Ukrajine, Rusija je počela da manipuliše temom pregovora, i navodno je pominjala dijalog, koji je odbila, započinjući ovaj rat protiv Ukrajine i protiv svih vas, protiv cele Evrope. Očigledno je da Rusija ne žele bilo kakve stvarne pregovore. Jer da je htela, odgovorila bi na desetine naših predloga i napora. Rusija samo želi da uštedi vreme. Želi da pregrupiše snage. I akumulira resurse. Da ponovo udari“, rekao je predsednik.

On je rekao da se to ne može dozvoliti Rusiji.

Zelenski je pozvao Evropljane da zadrže političke principe, posebno sada, kada su „ruske snage konačno [srušene] na bojnom polju, a naši heroji svakodnevno oslobađaju ukrajinsku zemlju – selo za selom, grad za gradom“.

Prema njegovim rečima, kao i sve drugo u Evropi, bezbednost nije nešto što se može dobiti odustajanjem od nečega ili potpisivanjem ugovora. „Bezbednost je zadatak. Zadatak proterivanja okupatora sa teritorije koju je okupirao. Zadatak pozivanja ubica i dželata na odgovornost. Zadatak vraćanja važnosti osnovnih standarda i konvencija koje je međunarodna zajednica odobrila za sve države bez izuzetak“, rekao je Zelenski.

Zelenski je ranije rekao da neće razgovarati sa ruskim predsednikom Putinom.