Jahta sankcionisanog ruskog tajkuna pristaje u Hong Kongu

Jahta sankcionisanog ruskog tajkuna pristaje u Hong Kongu

HONG KONG – Superjahta povezana sa ruskim tajkunom Aleksejem Mordašovim usidrila se ove nedelje u Hong Kongu usred poteza zapadnih vlada da zaplene jahte povezane sa sankcionisanim ruskim biznismenima, prenosi AP.

Megajahta Nord, vredna preko 500 miliona dolara, stigla je u Hong Kong u sredu popodne nakon više od nedelju dana putovanja iz Vladivostoka, u Rusiji, poslednje luke pristaništa.

Mordašov je jedan od najbogatijih ruskih milijardera, sa procenjenim bogatstvom od preko 18 milijardi dolara prema proceni Blumberga. On je glavni akcionar i predsednik Severstal, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika i rudarstva.

Sankcionisale su ga SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija u februaru nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Mordašov je od tada pokušavao da ospori sankcije protiv njega na evropskim sudovima.

Američke i evropske vlasti zaplenile su preko desetina jahti koje pripadaju sankcionisanim ruskim tajkunima kako bi ih sprečile da isplove u druge luke koje nisu pogođene sankcijama. Ruski oligarsi počeli su da pristaju svoje jahte u lukama u mestima poput Turske, koja održava diplomatske veze sa Rusijom od početka rata.

Nord, dužine 141,6 metara, ima dva heliodroma, bazen i 20 kabina. Jahta trenutno plovi pod ruskom zastavom.