Nuklearni smak sveta: Najveći rizik od krize ’62

Nuklearni smak sveta: Najveći rizik od krize ’62

NjUJORK — Predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je rizik od nuklearnog „Armagedona“ na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja nakon što su pretrpeli ogromne neuspehe u osmo-mesečnoj invaziji Ukrajine.

Govoreći na prikupljanju sredstava za Komitet demokratske senatorske kampanje, Bajden je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin „ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja“.

Bajden je dodao: „Nismo se suočili sa perspektivom Armagedona od Kenedija i Kubanske raketne krize.“

Bajden je takođe osporio rusku nuklearnu doktrinu, upozoravajući da bi upotreba taktičkog oružja nižeg učinka mogla brzo izmaći kontroli u globalno uništenje.

„Ne postoji takva stvar kao mogućnost da se lako koristi taktičko oružje i da se ne završi sa Armagedonom“, rekao je Bajden.

Američki zvaničnici su mesecima upozoravali na izglede da bi Rusija mogla da upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, pošto se suočila sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju. Međutim, nedavno su ove nedelje rekli da nisu videli nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale promenu u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.