Sledeći samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Sledeći samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ponudio je učesnicima prvog samita Evropske političke zajednice – novog formata evropske saradnje – da naredni sastanak održe u Kišinjevu, prenosi „Evropska istina“.

Prema rečima portparola Mišela, predlog da se naredni samit Evropske političke zajednice održi u prestonici Moldavije „naišao je na pozitivan prijem kod svih prisutnih u sali“. Sledeće je planirano da se organizuju samiti u Španiji i Britaniji.

Za sada se ne zna kada će se tačno održati sastanak u formatu Evropske političke zajednice, ali se pretpostavljalo da će se samiti sazivati negde dva puta godišnje.

Podsetimo, u Pragu je u četvrtak održan prvi sastanak Evropske političke zajednice, čiji je koncept proletos predložio francuski predsednik Emanuel Makron. Sastanku su prisustvovale 44 zemlje članice EU i zemlje kandidati, uključujući Tursku, Norvešku, Island, Švajcarsku, Lihtenštajn, Veliku Britaniju, Gruziju, Jermeniju i Azerbejdžan.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u svom obraćanju na samitu Evropske političke zajednice u Pragu pozvao na primenu „formule mira“ koju je predložio za Ukrajinu.