Zemlje EU dogovorile saradnju u oblasti civilne zaštite

Zemlje EU dogovorile saradnju u oblasti civilne zaštite

Ministri unutrašnjih poslova baltičkih država, Poljske i Finske dogovorili su se u četvrtak da ojačaju regionalnu saradnju organizovanjem stručnih konsultacija o zaštiti kritične infrastrukture i izvođenjem zajedničkih vežbi civilne odbrane, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Litvanije.

„Sve susedne zemlje Rusije spremne su da razmenjuju iskustva i koordiniraju svoje akcije. Dogovorile su se da održe zajedničke konsultacije o zaštiti infrastrukture i vežbi civilne odbrane. Ova mobilizacija će nesumnjivo sve nas ojačati“, rekao je šef litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Tokom sastanka, razgovarano je o najboljim praksama u oblasti civilne zaštite. Kao odgovor na oštećenje gasovoda Severni tok, čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova razgovarali su i o potrebi jačanja zaštite strateške infrastrukture.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije je pripremilo koncept za jačanje civilne odbrane do 2030. godine, koji podrazumeva, posebno, pripremu za vojne pretnje.

Među ključnim odredbama koncepta su proširenje sistema upozorenja koji bi obuhvatio 99% stanovnika Litvanije (trenutno 54%) i povećanje broja skloništa i skloništa (sada su dovoljna za 18% Litvanaca).

Ranije su Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija potpisale zajedničku izjavu kojom podržavaju napore Ukrajine da se pridruži Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije.