Kosovska ministarka: Mapa puta o snabdevanju severa strujom nije skroz ostvarena

Kosovska ministarka: Mapa puta o snabdevanju severa strujom nije skroz ostvarena

Ministarka privrede Kosova Artane Rizvanoli izjavila je kako Mapa puta o snabdevanju severa Kosova električnom energijom nije u potpunosti ostvarena, „ali da ima napretka“.

Ona je na konferenciji za medije rekla da Vlada Kosova ima međunarodne obaveze da pokrije potražnju električne energije na celoj teritoriji Kosova.

„Imamo međunarodne obaveze da pokrijemo potražnju za električnom energijom unutar granica Kosova i to ćemo činiti do trenutka kada ugovor istekne. Nalazimo se u trenutku kada implementacija sporazuma nije potpuna, napretka ima i razgovaramo o narednim koracima sa EU“, kazala je ona, ne dajući detalje gde ima napretka i u kojoj oblasti implementacija nije ostvarena.

Rizvanoli nije nagovestila da li će Vlada za isplatu računa za utrošenu električnu energiju za opštine na severu Kosova dodeliti druga sredstva, ali je napomenula da je posvećena pokrivanju potražnje za strujom.

Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) dala je 24. juna dozvolu za rad na severu zemlje Elektroseveru, koji će svoje aktivnosti odvijati u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok na period od pet godina.

Licenca se odnosi na snabdevanje potrošača neregulisanim cenama.

Prema informacijama koje ima agencija Beta, Elektrosever još nije dostavio Kosovskom operateru za prenos i tržište električne energije (KOSTT) i Kosovskoj kompaniji za distribuciju električne energije (KEDS) podatke o potrošačima na severu Kosova, iako je za to imao rok od sedam dana od dobijanja licence, kao i druge obaveze predviđene u Mapi puta.

Eektrosever takođe nije ispunio obavezu da u roku od deset dana od izdavanja dozvole za snabdevanje potpiše neophodne tehničke detalje sporazuma sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova.

To podrazumeva Okvirni sporazum za prihvatanje pravila tržišta električne energije sa KOSTT-om, Ugovor o balansnoj obavezi sa KOSTT-om, Završni ugovor sa KEDS-om i komercijalni ugovor sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko priključenje novih kupaca) u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, prema Sporazuma iz 2013. godine.

U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih ugovora sa KOSTT-om, Elektrosever će dobiti Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje poslova, predviđenih licencom za snabdevanje.

U skladu sa članom 14. Ugovora o energetici, u roku od 30 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KEDS i KOSTT će imati pristup trafostanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi prenosa i distribucije.

U roku od 45 dana od davanja dozvole za snabdevanje, KOSTT i KEDS, nakon konsultacija sa Elektroseverom, bio je u obavezi da RKE dostavi plan investicija i potrebne troškove održavanja i gubitke na mreži, na osnovu potpunog pregleda postojeće infrastrukture.

U roku od 21 dan nakon podnošenja investicionog plana, potrebnih troškova održavanja i gubitaka na mreži, RKE će u principu odobriti ove planove, troškove i gubitke.

U slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka, nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, RKE može odlučiti da suspenduje ili povuče dozvolu za snabdevanje koja je data Elektroseveru, uz prethodne konsultacije izmedju strana, uz olakšanje od strane EU, tokom maksimalnog perioda od 15 dana.

EU će dati mišljenje, ako to zatraži barem jedna od strana.