Zelenski pozvao zemlje NATO-a da pokažu da se „ne plaše Rusije“

Zelenski pozvao zemlje NATO-a da pokažu da se „ne plaše Rusije“

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je zemlje NATO-a da „pokažu da se ne plaše Rusije“.

Šef države je to rekao u video intervjuu Institutu Loui u Australiji u četvrtak, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Gardijan.

Zelenskog su pitali da li je dobio bilo kakav odgovor od NATO-a i koliko brzo očekuje da će Alijansa odgovoriti na molbu Ukrajine za članstvo.

Zelenski je rekao da je danas važno izgraditi „garancije bezbednosti za ceo svet, tako da nikome nije palo na pamet da postane autokrata, a čak i ako ste autokratski, ne bi trebalo da postoji pomisao da možete da osvojite druge teritorije ili druge naroda“.

„Za ovo morate biti jedinstveni. I mislim da bez Ukrajine NATO nije tako jak savez, posebno na evropskom kontinentu. Verujem da je ovo veoma važan korak za moć na istoku Evrope. nudimo ovu šansu NATO-u. Zahvalni smo na podršci NATO-u. Pružamo ovu priliku u veoma važnom trenutku“, rekao je Vladimir Zelenski.

On je pozvao partnere u NATO-u da pokažu odlučnost u pogledu pridruživanja Ukrajine.

„Ne samo da Ukrajina mora da demonstrira svoje snage Rusiji, već i Alijansa mora da pokaže da se ne plaše Rusije. Ovo je pitanje za NATO. Ali znam da svi razumeju da su bezbednosne garancije za Ukrajinu ono što je neophodno. I ja Mislim da smo na ovom putu. Ovim putem ćemo svakako ići. Koliko će to biti brzo, nažalost ne zavisi samo od Ukrajine“, dodao je šef države.

Volodimir Zelenski je prošle nedelje objavio da Ukrajina zvanično podnosi zahtev za članstvo u NATO nakon što je Vladimir Putin najavio da će pripojiti četiri ukrajinska regiona.