Mediji: SAD i Rusija napreduju u nuklearnim pregovorima

Mediji: SAD i Rusija napreduju u nuklearnim pregovorima

Rusija i SAD uspele su da postignu „značajan napredak“ u pregovorima o obnavljanju nuklearnih inspekcija u okviru novog sporazuma START, izvestio je u četvrtak ruski list Izvestija, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova. Strane takođe očigledno razmišljaju o pregovorima licem u lice kako bi rešili preostala pitanja.

Prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, kako citira list, Moskva i Vašington razmatraju oživljavanje međusobne inspekcije nuklearnih arsenala. Ministarstvo je navelo da SAD i Rusija pregovaraju „preko relevantnih kanala“ o tome kako da se vrate „punoj primeni sporazuma“ u elementu koji se odnosi na mehanizme verifikacije.

Dalje je rečeno da strane vode virtuelne razgovore u okviru bilateralnog konsultativnog panela Novi START. „U ovom trenutku se istražuju mogućnosti za održavanje sledeće sednice u direktnom formatu“, dodaju iz ministarstva.

Rusija i SAD takođe razgovaraju o „kojim organizacionim i tehničkim problemima treba da se reše“, navodi se u saopštenju, dodajući da je „značajan napredak“ postignut u rešavanju brojnih pitanja, ali neke „značajne poteškoće ostaju“.

Navodi se da ove poteškoće uključuju pitanja vezana za Covid-19 koja zahtevaju „konačno rešenje“. „Još jedna ključna tačka, očigledno, su sankcije Zapada zbog ukrajinskog sukoba koje sprečavaju ruske stručnjake da putuju u SAD.

Ministarstvo je saopštilo da su nakon što je Zapad uveo sankcije, „problemi sa vizama počeli da se pojavljuju tokom tranzita, kao i poteškoće sa plaćanjem usluga tokom inspekcija“, dodajući da „sve to praktično blokira našu mogućnost da nesmetano vršimo inspekcije na teritoriji SAD . ”

Izvestija je takođe rekla da, iako ruski inspektori ne mogu da stignu do SAD, američki zvaničnici nemaju takvih problema, što „daje američkoj strani jednostrane prednosti“.

Moskva je početkom avgusta obavestila Vašington da se privremeno povlači iz inspekcijskog režima Novog START, navodeći kao razlog sankcije koje sprečavaju njene inspektore da obavljaju svoje dužnosti. To uključuje vizna ograničenja za ruske inspektore i zabranu ruskih aviona u vazdušnom prostoru SAD i EU.

Međutim, krajem septembra portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je da Moskva i Vašington nastoje da nastave inspekcije, kako bi se „vratili na punu primenu sporazuma“.

Novi START, koji je potpisan 2010. godine, ostaje praktično poslednji sporazum o kontroli naoružanja između dve nuklearne sile od jednostranog povlačenja Amerike 2019. iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Sporazum ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da poseduju na 1.550 svaka. Takođe kaže da svaka strana ne sme imati više od 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila, balističkih projektila lansiranih sa podmornica i nuklearnih bombardera. Ukupan broj strateških nuklearnih vozila ne sme biti veći od 800.