Amazon zamrzava zapošljavanje u korporativnoj maloprodaji

Amazon zamrzava zapošljavanje u korporativnoj maloprodaji

NjUJORK — Amazon sprovodi zamrzavanje zapošljavanja na korporativnoj strani svog maloprodajnog poslovanja do kraja godine, prema izveštaju Njujork tajmsa, postajući najnovija kompanija koja je pauzirala planove zapošljavanja usred sve veće zabrinutosti zbog ekonomskog pada. .

Pozivajući se na interno saopštenje, The Nev Iork Times je u utorak izvestio da je kompanija obavestila regrute da će se svi otvoreni oglasi za takve uloge zatvoriti, a nova radna mesta će biti dostupna sledeće godine. Interna e-pošta je takođe preporučila da se telefonski intervjui i drugi napori za regrutovanje otkažu, navodi se u izveštaju, u kojem se navodi da će neke uloge – kao što su pozicije na terenu – biti izuzete.

U mejlu, portparol Amazona Bred Glaser rekao je da kompanija ima „značajan broj“ otvorenih uloga. Glasser je odbio da kaže da li Amazon sprovodi zamrzavanje zapošljavanja.

„Imamo mnogo različitih preduzeća u različitim fazama evolucije i očekujemo da ćemo nastaviti da prilagođavamo naše strategije zapošljavanja u svakom od ovih preduzeća u različitim momentima“, rekao je Glasser u saopštenju.

Tehnološki i maloprodajni gigant iz Sijetla jedna je od nekoliko kompanija koje pokušavaju da smanje troškove implementacijom zamrzavanja osoblja. Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, navodno planira da smanji sopstveni broj zaposlenih zbog straha od toga kako bi ekonomija mogla izgledati u narednim mesecima.

Sve u svemu, zapošljavanje je uglavnom ostalo snažno. Ali povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi i drugih centralnih banaka, dizajnirano da smanje visoku inflaciju, povećava verovatnoću pada.

Za Amazon, njegovo maloprodajno poslovanje je bilo sporo u poslednjih nekoliko meseci jer su se Amerikanci udaljili od skoka internet kupovine izazvane pandemijom. Tokom poslednja dva kvartala, kompanija je prijavila neke od svojih najsporijih stopa rasta prihoda u skoro dve decenije. U cilju smanjenja troškova, ona je davala u podzakup svoja skladišta, otkazivala neke projekte ili odlagala izgradnju drugih.

U julu, kompanija je saopštila da je u stanju da smanji broj zaposlenih na strani skladišta, gde je bilo prekomerno zaposlenih, smanjenjem broja zaposlenih. Takođe je rečeno da se od šire ekonomije očekuje da oblikuje svoje planove zapošljavanja u budućnosti.