EU primorava Apple na redizajn

EU primorava Apple na redizajn

Tehnološki gigant Apple će biti primoran da redizajnira svoj iPhone kako bi bio u skladu sa novim standardima EU koje je u utorak usvojio Evropski parlament. Uredba, koju je odobrila velika većina poslanika, zahtevaće da sva elektronika koja se prodaje u 27 zemalja bloka koristi standardne USB-C portove za punjenje.

Pravilo stupa na snagu u jesen 2024. za telefone i 12 drugih kategorija uređaja i laptopa 2026. godine.

Apple-ovi popularni pametni telefoni trenutno koriste vlasnički Lightning konektor kompanije, iako se noviji modeli mogu puniti i bežično pomoću posebnih prostirki za punjenje. Iako se o kompaniji već godinama priča da razmišlja o potpuno ‘besportnom’ uređaju koji bi koristio isključivo prostirke, navodno prvo radi na USB-C kompatibilnom modelu.

Evropljani neće morati da bace svoje stare telefone i laptopove – samo će novi uređaji biti potrebni da nose univerzalni port, kaže poslanik EU Aleks Agijus Saliba, glavna navijačica ove mere u parlamentu. On je objasnio da bi zabrana starih tipova punjača izazvala neproporcionalne neprijatnosti za potrošače, dok bi nanela nepotrebnu štetu životnoj sredini.

U isto vreme, Saliba je priznao da se očekivalo da će promena podstaći potrošače da na kraju kupe novu kompatibilnu elektroniku. Shodno tome, akcije proizvođača pametnih telefona i poluprovodnika porasle su u utorak.

S obzirom na veliki broj evropskih potrošača elektronike, usvajanje USB-C standarda će se verovatno proširiti širom sveta, iako su Apple i Gugl kompanije sa sedištem u SAD, Samsung je južnokorejski, a Huavei kineski.

Brisel je pozvao tehnološke kompanije da se dogovore oko jedne vrste priključka za punjenje više od jedne decenije, ali bezuspešno – proučavajući ovaj fenomen 2019. godine, Evropska komisija je otkrila da je polovina punjača za mobilne telefone prodatih prethodne godine koristila USB micro-B punjače ( prethodnik USB-C), dok je 29% koristilo USB-C, a 21% koristilo Lightning konektor.

Apple se ranije žalio da bi donošenje takvog zakona napunilo deponije sa starim nekompatibilnim pametnim telefonima. Tehnološki behemot je takođe sugerisao da bi ovaj potez naštetio inovacijama, verovatno misleći na razvoj tehnologije potpuno bežičnog punjenja.

Međutim, šef industrije Thierri Breton tvrdio je kada je preliminarna verzija pravila usvojena u junu da će taj potez zapravo podstaći razvoj bežičnog punjenja i drugih inovacija, insistirajući da će pronalazači imati lakše vrijeme da dizajniraju za jednu hardversku platformu umjesto da prave njihov tehnološki rad na sve fragmentiranijem tržištu.

Parlament je zatražio od Evropske komisije da proceni potencijal regulacije za bežično punjenje, ali je jedan zvaničnik rekao Rojtersu da nikakva odluka nije doneta na tom planu jer je tehnologija i dalje eksperimentalna.