Poljska očekuje da će procedura odobravanja osmog paketa sankcija EU početi u utorak

Poljska očekuje da će procedura odobravanja osmog paketa sankcija EU početi u utorak

Stalni predstavnik Poljske pri EU Andžej Sadoš očekuje da će ambasadori EU u utorak započeti formalnu proceduru usvajanja osmog paketa sankcija Rusiji, preneo je „Poljski radio“, piše „Evropska istina“.

„Evropska komisija je pripremila novi, ažurirani paket predloga sankcija. Sada imamo svojevrsnu proceduru ćutanja. Glavni gradovi država učesnica imaju rok do sutra do 10 sati da potvrde da su usvojene problematične odredbe koje je još trebalo da se finalizuju. „Sutra (utorak. – Red.) popodne već počinjemo formalnu proceduru usvajanja paketa sankcija“, rekao je on u ponedeljak posle sastanka ambasadora.

On je napomenuo da će, prema njegovom mišljenju, biti postignut dogovor, ističući da su predlozi Poljske, međutim, mnogo ambiciozniji.

„Međutim, tako je sa svakim paketom sankcija. Vreme je ključno i važno je održati jedinstvo, kao i određeni nivo ambicije. Ovo je, po mom mišljenju, dobar paket, posebno zbog uvođenje zakonskog kriterijuma za sprečavanje zaobilaženja sankcija“, rekao je on.

Kako je saopšteno, ambasadori zemalja Evropske unije u ponedeljak na sastanku u Briselu nisu postigli dogovor o osmom paketu sankcija protiv Ruske Federacije.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila nove sankcije Rusiji, uključujući stroža trgovinska ograničenja i ograničenja cena nafte za treće zemlje.